Microsoft атакува Индия с “евтини” РС

  
От следващия месец Microsoft и нейните партньори ще започнат да продават компютъра IQ чрез ИТ търговци, книжарници и други магазини в Бангалор и Пуне, Индия. Планът предвижда до ноември определeният за евтин компютър да е достъпен в цялата страна.

От софтуерния гигант очакват машините да се продават за около 513 долара заедно с набор от програми, като с времето цената ще падне още, твърди CNET. Компютрите са насочени към децата – от градините до гимназиите.

IQ PC се базира на разработен от AMD хардуер и ще се произвежда от Zenith Computers. Машините ще се предлагат с Windows Vista Basic, Works и Student 2007 на Microsoft, както и със софтуер от други компании, вкл. програми за подготвяне за изпит, за домашни упражнения и изучаване на английски език. Освен това Microsoft съобщава за пускане на тест версия на образовантелния онлайн канал MSN IQ Education Channel.

Индия изпитва големи трудности в осигуряване на качествено образование, което е фактор от съществено значение за добър старт на децата. През април Microsoft обяви намерението си да достави компютри на следващия милиард хора до 2015 година, като според Бил Гейтс това може да се случи и по-рано.

Също през април компанията разкри планове да продава пакети с Windows и Office за $3, но само за учебни програми, в които правителството се съгласява да поеме поне половината от цената на компютрите. Именно в резултат на тази инициатива се появяват компютрите IQ PC, както и свързаното с тях програмно осигуряване.

Коментар