Лазерен диск достигна капацитет 1 терабайт

Компанията Call/Recall разработи нова технология за 5,25-инчови лазерни дискове, която позволява на един носител да се запише до 40 пъти повече информация, отколкото на сегашните оптични дискове.

Разработката се нарича “двуфотонна тримерна технология за запис на оптични дискове” (2-photon 3D), съобщава сайтът на компанията. За разлика от традиционните оптични носители, като DVD, Blu-ray и HD DVD, новият диск се състои от тримерна матрица от битове, вместо двумерна, благодарение на което на една пластина може да се запише информация с обем 1 терабайт (TB). Това е 40 пъти повече, отколкото при Blu-ray и HD DVD, и до 200 пъти превишава капацитета на DVD.

Скоростта на предаване на данните е от 100 до 500 Mbps. В компанията са убедени, че авангардната технология ще открие нови възможности за корпоративните системи за съхранение на данни, както и за потребителската електроника. Така например, ще стане възможно създаване на едноинчови 50-гигабайтови дискове за мобилни телефони.

Тримерните дискове ще могат да се произвеждат със съществуващите производствени линии, като се направят незначителни модификации, твърдят от Call/Recall, което е важен фактор за налагане на технологията.

Коментар