Naviteq планира да покрие цяла България с GPS услуги

 
Компанията Naviteq постепенно разширява своето покритие от навигационни услуги, като крайната цел е да обхване цялата територия на България с GPS станции, стана ясно от семинар на в София, придружен с демонстрации.
   
В момента Naviteq разполага с шест референтни точки, разположени в София (две), Бобов дол, Велинград, Рибарница и Вършец.
 
Компанията изгражда и поддържа първата в България многофункционална мрежа от GPS реферетни станции. Мрежата може да приема и обработва данни от сателитите както от американската система GPS, така и от руската Глонас. В бъдеще системата ще бъде съвместима и с европейското решение Galileo.
 
Чрез своята мрежа Naviteq предлага няколко услуги за високоточно определяне на местоположение. NAVITEQ Precise RTK е предназначена за геодезически измервания в реално време, при която потребителите получават диференциални корекции за постигане на точност до 2 см. За да използват тази услуга, потребителите трябва да разполагат с двучестотен геодезически приемник, който извършва фазови измервания и има възможност да получава площни поправки. Приемникът на потребителя комуникира със системата на Naviteq по протокол NMEA, а обратната връзка е във формат RTCM2.3EU.
 
NAVITEQ Post Processing е услуга за последваща обработка, при която се постига точност до 1 см. Посредством нея може да бъдат спестени инвестиции в GPS оборудване за базова станция, както и за персонал. От Naviteq позиционират услугата като решение за потребители, които се нуждаят от данни за определяне с висока точност на местоположение в области като геодезия, кадастър и имоти, геологопроучвателни и сондажни дейности, строителство, както и други области.
 
NAVITEQ VirtualStation улеснява измерванията с последваща обработка. Услугата предлага висока точност при определяне на дадено местоположение, като виртуално се скъсява разстоянието от измерваната точка до референтната станция. Това става чрез създаване от потребителя на виртуална станция, посредством която могат да бъдат направени прецизни измервания, дори при отдалеченост от реални референтни станции. И тук се постига точност до 1 см.
 
Според представителите на Navietq, използването на услугите на компанията води до значителни ползи за потребителя. Първо, нуждата за закупуване на два GPS приемника (както е при традиционния метод за диференциални GPS измервания) отпада, тъй като е достатъчен само един. Второ, при метода на Naviteq не са необходими и радиоприемници, докато традиционният метод изисква 2 радиоприемника или мобилни телефона.
 
Освен намаляване на инвестициите в техника и апаратура, се спестява време. По изчисления на Naviteq, технологията пести 1.9 човекодни, тъй като не се налагат предварителна подготовка на обекта, търсене и разполагане на референтна станция на базовата точка.
 
Освен услуги Naviteq предлага и хардуерни решения в областта на позиционирането. Компанията дистрибутира различни GPS устройства, както за професионална употреба, така и навигационни решения за обикновените потребители. В нейното портфолио влизат също потребителският навигационен софтуер EasyGo и специализираното ГИС решение за джобен компютър EasyMap.

Коментар