На война с жестоките игри

Забрана за разпространение на трейлъри от играта Dark Sector наложи рейтинговото бюро ESRB. Съдържанието на клиповете е неприемливо за определени възрастови категории, се посочва като аргумент за въведената мярка.

Издателите на въпросната игра нямат право да разпространяват трейлърите, дори и при наличие на т.нар. “възрастова бариера” (age gate), която позволява достъп на над 17-годишни потребители след въвеждане на датата на раждане, съобщава сайтът Gamespot.

ESRB наложи забраната три месеца след появата на трейлърите в интернет. Компанията 2K Games веднага излезе с декларация, в която призова сайтовете, решили да поместят трейлъра на The Darkness на своите страници, да направят това само при наличие на възрастовия ограничител.

Анализаторите на геймърския пазар виждат в действията на ESRB признаци за започване на тотална война срещу игрите с елементи на жестокост. По-рано бюрото даде рейтинг “само за възрастни” на играта Manhunt 2, с което постави под въпрос нейното излизане на пазара. Sony и Nintendo отказаха да предоставят своите платформи за игри с такъв рейтинг.

Коментар