Intel взе сериозно предимство над AMD

На миналогодишния форум за разработчици Intel заяви, че ще се опита да продаде 1 милион четириядрени процесори, преди AMD да успее да пласира и един от своите процесори Barcelona. Intel постигна целта си в петък, близо два месеца преди излизането на Barcelona на пазара, съобщи dailytech.com.
От лидера за микрочипове обясниха това постижение с високия производствен капацитет на заводите за 65-нанометрова технология. С предстоящото въвеждане и на 45-нанометров процес, се очаква възходът в продажбите да продължи.
В момента линията четириядрени продукти на Intel се състои от модели от среден и висок клас за десктопи, работни станции и сървъри. От компанията смятат да намалят цените на чиповете Core 2 Quad и Core 2 Extreme от 22 юли тази година. Намалението на процесора Xeon за работни станции и сървъри се очаква малко по-късно.
Intel планира да насити пазара за корпоративни сървъри с четириядрените чипове Tigerton, които са базирани на Xeon 7300. Това се очаква да стане по-късно през настоящото  тримесечие. 
През 2008 година Intel планира да пусне четириядрените Itanium процесори Tukwila. Това ще бъдат първите чипове на компанията, които се възползват от предимствата на новия интерфейс CSI (common system interface). С придвижване към шината CSI, продуктовите линии Xeon и Itanium ще започнат да споделят архитектурни прилики.
Четириядрените планове на AMD се осланят само на идващата архитектура Barcelona. При нея и четирите ядра на процесора се намират на една матрица. От компанията обаче имат сериозни проблеми с увеличаване на честотата на Barcelona, както показаха демонстрациите по време на Computex на чипове на 1.6GHz. Архитектурата не можа да направи впечатление и в първите бенчмарк тестове в началото на миналия месец.
С четириядрените процесори Barcelona компанията ще атакува пазарите за работни станции и сървъри. AMD планира да пусне чипове и за десктоп машини под новите марки Phenom FX и Phenom X4, които ще са част от идващата 4х4 платформа от второ поколение, базирана на чипсета RD790.
В същото време Intel ще продължи да продава 65-нанометровите четириядрени процесори и през настоящото тримесечие. Новите 45-нанометрови Penryn се очакват към края на 2007 година.

Коментар