Три отбора представят България на регионално състезание за иновации

Проектът Facecart спечели първа награда в националния кръг от регионалното състезание за иновативно предприемачество в технологиите – NovaTech.Com, спонсорирано от Intel Education. Втора награда журито присъди на екипа на HiControl, а на трето място се класира екипът на Мобигейтър.
Трите отбра победители ще представят България на регионалните финали в Букурещ през октомври и ще се конкурират с най-добрите проекти от Централна и източна Европа за големите награди, съобщиха от bimtbg.com.
Facecart предлага иновативна платформа за електронна търговия, уникална заради своите възможности, капацитет, интерфейс, сигурност, администриране и лесна ползваемост. Новите технологии, които се използват в предложения проект, осигуряват по-бързо и лесно пазаруване на крайните потребители и скъсяват времето за реакция, които са предпоставки за успеха на всеки интернет магазин.
Екипът на Facecart е съставен от Александър Петров и Христо Йончев, студенти от СУ и професионалисти в областта на програмирането и интернет технологиите, и Георги Цеков – лектор на семинари за лидерство и специалист по маркетинг.
Втората награда на журито се присъди на екипа на HiControl, в който участват Траян Илиев – преподавател в СУ и мениджър, Галина Тошева- възпитаник на УНСС и Христо Стефанов – студент във СУ. HiControl е новият отговор за сигурността, контрола и комуникацията при охранителните системи. Продуктът информира потребителя в случай на промяна на вътрешните и външните фактори на средата и да му представи възможност сам да избере как да реагира при всяка различна ситуация.
Третата награда съвпадна с решението на публиката за най-добре представен отбор – победител е екипът на Мобигейтър с проекта “A Unique Skype to GSM Gateway”. Бизнес планът на Мобигейтър представя иновативно решение в областта на интернет телефонията – VoIP, което съчетава удобството на мобилните телефони и високото качество и ниската цена на разговорите през популярната програма Skype. Устройството ще позволи получаване на входящи разговори през Skype на GSM, безплатни разговори от GSM към контактите в Skype, както и изходящи разговори от GSM на много ниски цени към потребители, които не използват Skype.
Успоредно с това, решението на Мобигейтър премахва необходимостта от използване на персонален компютър с постоянно включена програма Skype. В състава на екипа влизат Любомир Герасимов, Мария Нишева и Ангел Борисов, възпитаници на СУ, Университета във Франкфурт и ТУ.
В състава на журито, излъчило победителите, влизат Георги Брашнаров – главен мениджър на "Немечек" България , Огнян Данчев – мениджър направление "Персонални компютри" в HP България, Албена Георгиева – зам. началник управление "Кредитиране" в Насърчителна банка, Иван Гергинов – изпълнителен директор в ЕЛАНА и Марин Илиев – инвестиционен мениджър в NEVEQ.
Отличени са разработките и отборите, които най-бързо биха могли да реализират идеите си и да демонстрират конкурентен иновативен продукт на международно ниво. На победителите им предстои изпълнено с работа лято, за да се представят достойно на следващите кръгове и да повторят и подобрят успеха на миналогодишния български отбор на световните финали в Бъркли.

Коментар