МВР ще продължи да атакува пиратството

Представители на държавния и частния сектор се ангажираха интензивно да продължават мероприятията, свързани с ефективната закрила на правата върху интелектуална собственост, стана ясно на семинар в Хисаря с основна тема кибер престъпността.
Усилията на различните институции доведоха до изваждане на България от Списък 301 на Търговския представител на САЩ, посочиха от Сдружението на издателите на бизнес софтуер – BSA.
Институциите ще фокусират работата си върху качественото и бързо приключване на досъдебното производство по образуваните наказателни дела, с оглед постановяване на адекватни присъди срещу нарушителите.
Семинарът беше организиран за служители на Главна дирекция „Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция” и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” при МВР. Макар и фокусирана върху спецификите на престъпните посегателства срещу интелектуалната собственост в Интернет, програмата включи също презентации и дискусии по заплахи като фишинг, спам, скам, ботове, троянци и др.
В семинара участваха и представители на ръководството на МВР, Върховна касационна прокуратура, Столична следствена служба, Министерство на културата, Патентно ведомство, както и на софтуерната и музикалната индустрии. Конференцията откри Ваньо Танов, директор на ГДБОП, и в нея освен български лектори участваха с презентации още Жан-Кристоф Льо Токен, юрист от екипа за сигурност в Интернет на Майкрософт, и Джереми Банкс, вицепрезидент на Международната федерация на звукозаписната индустрия.

Коментар