Евтините РС ще променят ИТ света

Кардинални промени ще настъпят в света на персоналните компютри и периферните устройства за тях, твърди публикация в theinquirer. Причина за това ще бъдат евтините РС, каквито вече се разработват самостоятелно от някои компании или в рамките на глобални инициативи.
Вече е в ход проектът “Лаптоп за всяко дете” (OLPC), който обещава в близко бъдеще 100-доларови мобилни компютри за развиващите са пазари. Към този момент OLPC лаптопите са достъпни по 200 долара за бройка за избрани правителства. Ниското търсене обаче възпрепятства старта на масовото производство на евтините компютри.
Говори се и за лаптопа Foleo, но който не е от най-достъпните с цената си от 500 долара.
Скоро обаче тайванският производител VIA ще започне доставките на опростени лаптопи за по 200 долара бройката и така сериозно ще наруши плановете на OLPC. Via е в състояние да разработи подобен на OLPC компютър, като може да го произвежда чрез незначителни изменения в своите заводски линии.
Компанията няма да се нуждае от многомилионни контракти, както е при проекта OLPC, за да осигури евтиния лаптоп за развиващите се страни, а защо не и за бизнеса.
200-доларовите лаптопи ща имат по-добра софтуерна поддръжка и ще използват флаш памети, вместо твърди дискове. Те ще могат да се свързват освен това към телевизори посредством USB, например в хотелските стаи, така че потребителите им да работят по-пълноценно.
Не е далеч времето, когато потребителите ще си купуват от магазина една база и необходимите аксесоари за нея и ще си сглобяват с лекота сами своя мобилен компютър за различни цели.

Коментар