Инвеститор иска да раздели Sony

Водещ инвеститори в Sony поиска отделяне на развлекателното подразделение от компанията на развл

Водещ инвеститор в Sony поиска отделяне на развлекателното подразделение от компанията

Даниел Леб, един от най-големите акционери в Sony, предложи компанията да бъде разделена, в частност печелившото подразделение Sony Entertainment да се обособи в самостоятелна структура. Бизнесменът планира да спаси японския гигант, като инвестира пари от процъфтяващата Sony Entertainment в губещата Sony Electronics.

Леб и неговият хедж фонд Third Point притежават 6,5% от акциите на Sony, които се равняват на около 1,1 милиарда долара. Радикалното предложение вече е на бюрото на генералния директор на Sony Казуо Хираи, предаде theregister.co.uk

Планът на Леб предвижда Sony Entertainment да направи първично публично предлагане (IPO), като пусне в продажба 15%-20% от акциите си. Това, според инвеститора, ще позволи да бъдат привлечени допълнителни средства, които ще се насочат към компанията майка.

Хедж фондът Third Point е готов да похарчи за IPO-то от 978 милиона до 1,3 милиарда британски лири. Освен това Леб предлага да бъдат продадени 60% от Sony Financial.

Sony Entertainment е голям, бързо растящ и печеливш бизнес, но неговият принос е маскиран от губещите предприятия на Sony, коментира Леб.

Едва ли обаче ръководството на Sony ще предприеме подобен радикален ход. Отговорът на Казуо Хираи е еднозначен: развлекателният бизнес играе важна роля за ръста на Sony и не се продава.

Коментар