IBM създава консултантски център за ядрена енергия във Франция

IBM планира да създаде ядрен консултантски център във Франция, за да се възползва от нарасналата конкуренция в новоотворения европейски енергиен пазар. "Global Center of Excellence for Nuclear Power" ще се намира в южната част на страната, където е и проектът за термоядрен реактор "International Thermonuclear Experimental", съобщи theregister.
Центърът на IBM ще предоставя консултация за дизайна, конструирането, безопасността и операциите на атомни централи на базата на своите софтуер, хардуер и услуги. ИТ гигантът силно желае да продава експертиза на компании, които искат да строят нови реактори или да обновят стари такива.
Европейският съюз отвори енергийния си пазар за гражданите на общността в началото на юли. На теория, всеки европеец е свободен сам да избере от коя компания да си купува енергия, което прави пазарът готов за силна конкуренция и, може би, за консултантски услуги.
От IBM посочват опита на Франция като световна величина в областта на ядрената енергия. Установяването на центъра именно там ще позволи на компанията да използва не само своите местни таланти в страната, но също така и уменията на един водещ пазар за ядрена енергия. В момента 80% от енергията, използвана във Франция, е ядрена.
IBM вече има опит в ядрената сфера, доставяйки услуги на френската EDF и на Tennessee Valley Authority в САЩ. През миналата година компанията придоби MRO Software, за да създаде своя софтуер IBM Maximo Asset Management Solution, предназначен за операторите в ядрените централи, които управляват ИТ системите.
От IBM не разкриха информация какви ще са инвестиционните разходи по консултантския център. В него ще работят 25 ядрени експерта.

Коментар