Apple продава новия iPhone с печалба от над 50%

Хитовият продукт iPhone носи огромна печалба на Apple. А както изглежда, това ще продължи и през следващите години, твърди нов доклад на фирмата за проучвания iSuppli.

От всеки долар, който потребителите дават за устройството от висок клас, Apple печели по 55 цента след приспадане на разходите за снабдяване и производство, съобщават от iSuppli. В същото време анализаторите са изчислили, че Apple ще продаде около 4.5 милиона бройки iPhone през тази година и 13.5 милиона през следващата. Последната прогноза се базира на целите, които са си поставили от компанията.

Осем-гигабайтовата версия на новия хендсет струва $599, но разходите за производството му са $265.83, оценяват от iSuppli. За разлика от много от своите конкуренти на пазара за компютри и потребителска електроника, Apple може да слага високи маржове на печалба на своите продукти.

А както изглежда, печалбата на компанията от iPhone ще задмине тази от всички предишни продуктови линии на Apple. За първите шест месеца на настоящата фискална година от Apple обявиха 33% печалба, която е резултат от разликата между приходите от общите продажби на продукти и услуги и разходите за производството и доставянето им.

Водещият доставчик на части за iPhone е Samsung, според доклада на iSuppli. Неговите части във всяко устройство се оценяват на $76.25, включително флаш паметта на хендсета, SDRAM модулите и процесорът за приложения.

Антената на iPhone е доставена от Infineon Technologies, която също така е доставила и някои от компонентните за управление на енергията. Чувствителният екран на хендсета е бил доставен от Balda за $27 бройката.

Коментар