Бил Гейтс слезе от върха на най-богатите

След 13 години начело в списъка на най-богатите хора на планетата, Бил Гейтс отстъпва мястото си на мексикански милиардер. 67-годишният Карлос Слим Хелу е достигнал състояние от 60 милиарда долара, което го извежда над основателя на Microsoft в класацията на топ богаташите, съобщиха мексикански издания, цитирани от множество други медии.
Преди половин година мексиканският олигарх държеше трета позиция след Бил Гейтс и Уорън Бъфет, генерален директор на Berkshire Hathaway. Анализаторите обясняват възхода на Хелу с това, че е успял да запази монопола си в телекомуникационния сектор на Мексико.
В момента състоянието на Бил Гейтс се оценява на $57 млрд, докато по-рано възлизаше на $10 млрд. повече. Дяловете на Гейтс и Бъфет в техните компании обаче намаляват. Софтуерният бос постепенно продава акции от Microsoft, като превежда парите в инвестиционен фонд, милиарди от който отиват за благотворителни проекти.
Бъфет, на свой ред, обеща да дари за благотворителност $37 милиарда, като над 30 от тях ще бъдат преведени във фонда на Бил и Мелинда Гейтс.
Новият лидер в клуба на богатите, Карлос Хелу, също е ангажиран в благотворителността със създадения от него фонд, в който вече е налял 4 милиарда долара за проекти в образованието и здравеопазването.

Коментар