ЕС пита Холивуд за избора между Blu-ray и HD DVD

   
Европейската комисия е помолила няколко холивудски студия да й обяснят защо са избрали един от форматите Blu-ray или HD DVD за филмови дискове. Целта на запитването е да се провери дали компаниите не нарушават правилата на Европейския съюз, които забраняват да се пречи на конкурентите.

Sony, която стои зад формата Blu-ray, спечели доста голяма подкрепа в Холивуд. В момента Walt Disney, 20th Century Fox и Sony Pictures са пуснали дискове Blu-ray, но не и такива в HD DVD формат, които са разработени от консорциум, воден от Toshiba. Единственото голямо студио с филми само на HD DVD формат е Universal Studios.

Според говорител на ЕК, регулаторите само търсят информация за начина, по който компаниите избират в какъв формат да пускат своите филмови дискове, а не обвиняват никого за нарушаване на антитръстови закони. ЕК прави проучването по своя собствена инициатива, без да е получила каквито и да било жалби по въпроса, които биха задействали формално разследване на проблема.

Европейската Комисия очаква отговора на запитаните компании до 6 юли. Изборът на студията означава, че и любителите на филми, търсещи хитови заглавия, ще трябва да се ограничат до един от двата формата.

В момента само Warner Bros и Paramount Pictures пускат филми и на Blu-ray, и на HD DVD. Проблемът не е само теоретичен. Blu-ray и HD DVD дисковете изискват различни плеъри и не са съвместими с настоящите DVD устройства.

по темата: „ЕС пита Холивуд за избора между Blu-ray и HD DVD”

добавете коментар...

  1. Коректор

    Да, така е

  2. запознат

    Официалното име на формата на SONY е Blu-ray, защото не са получили разрешение да патентоват ежедневно използвана дума като blue.

Коментар