Тим Кук иска данъчна реформа в САЩ

Тим Кук смята, че данъците върху печалбите на американските компании от чужбина са твърде високи

Тим Кук смята, че данъците върху печалбите на американските компании от чужбина са твърде високи

Шефът на Apple Тим Кук ще направи този месец предложение до Конгреса на САЩ за опростяване на данъчното законодателство за корпорациите.

В частност, Кук ще настоява за промяна, която стимулира компаниите да връщат приходите от чужбина обратно в САЩ и за влагане на тези пари в откриване на нови работни места, изследвания и развитие.

Общата печалба на американските компании от бизнес в чужбина възлиза на 1,7 трилиона долара годишно. Някои транснационални корпорации смятат, че данъците в САЩ са твърде високи и не съответстват на нивата в развитите страни.

„За да върнем парите обратно в САЩ, трябва да платим 35% данък, а това са големи суми”, коментира Тим Кук в интервю за Вашингтон поуст. „Не предлагаме нулев данък, но мисля, че той трябва да бъде разумен”.

По неговите думи, Apple има силни морални ориентири и вярва в корпоративната социална отговорност. „Вижте броя на работните места, които създаваме в САЩ”, казва Кук.

През настоящата година Apple ще плати около 7 милиарда долара федерален данък. Според Тим Кук, неговата компания е най-големият данъкоплатец в САЩ.

Шефът на Apple ще разкаже в сената за подготвяната от компанията схема за пускане на облигации за сумата от 17 млрд. долара. Някои медии заподозряха Apple, че по този начин ще се опита да избегне плащане на данъци.

Коментари по темата: „Тим Кук иска данъчна реформа в САЩ”

добавете коментар...

  1. аз

    има спогодба между сащ и бг са избягване на двойното данъчно облагане може да платят данъка тук и да си прехвърлят парите спокойно в сащ, само че после никой няма да им купува и без това безполезните телефони

  2. Аз

    Едва ли ще искат Волен или друг луд да им “национализира” инвестициите 🙁

  3. mhm

    Що не дойдат в България? Корпоративния данък е само 10%.

Коментар