Половинвековни телефонни централи на изложба в София

С решение на МС от 1999 г., 17 май се чества и у нас като професионален празник, припомни Красимир Симонски

С решение на МС от 1999 г., 17 май се чества и у нас като професионален празник, припомни Красимир Симонски

Непоказвани досега телекомуникационни устройства бяха изложени днес в София от Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ИА ЕСМИС) по случай Международния ден на телекомуникациите и информационното общество.

Ръчни телефонни централи на повече от половин век и телефонни апарати от различни поколения са част от експонатите на обновената музейна експозиция.

За първи път в музейната експозиция е изложен подводен коаксиален кабел, който е част от апаратурата, използвана в периода 1969-1994 г. за международните връзки между НРБ и СССР. Дължината на кабела е била 528 км, като за цялото време на експлоатация не е констатирана повреда по него.

Сред експонатите може да се види и непоказваният до сега пулт на ген. Добри Джуров. Новите телекомуникационни устройства остават част от постоянната музейна експозиция на ИА ЕСМИС.

17 май е рождената дата на Международния съюз по телекомуникации, който се учредява през 1865 г., а от 2007 г. този ден се отбелязва като Международен ден на телекомуникациите и информационното общество, каза при откриването Красимир Симонски, изпълнителен директор на ИА ЕСМИС. Той припомни на присъстващите, че с решение на МС от 1999 г., този ден се чества и у нас като професионален празник.

ИА ЕСМИС изгражда и поддържа електронна съобщителна мрежа за нуждите на държавното управление, сигурността и отбраната. Тя е бенефициент на европейско финансиране в размер на близо 40 милиона лева за изграждане на мрежа за широколентов достъп в отдалечени селища. По този начин над 200 000 жители от селските райони ще имат достъп до бърз интернет от следващо поколение.

Коментар