Гигантски астероид минава близо до Земята на 1 юни

Астероидът 1998 QE2 ще премине на разстояние 5,8 милиона километра от Земята (илюстрация: НАСА)

Астероидът 1998 QE2 ще премине на разстояние 5,8 милиона километра от Земята (илюстрация: НАСА)

Астероид с дължина 2,7 километра ще премине близо до Земята на 1 юни, съобщи НАСА. Тялото ще се приближи до нашата планета на разстояние, което е най-близкото в цялата му история на съществуване.

Известен като 1998 QE2, астероидът ще прелети на 5,8 милиона километра от Земята, или на 15 пъти по-голямо разстояние, отколкото това между Земята и Луната.

Изследователите на НАСА планират да използват явлението с научна цел. Вече са подготвени специални радари, които ще дадат информация за състава, формата и орбитата на 1998 QE2. Събраните данни ще позволят да бъдат определени произхода на астероида и траекторията на движението му в бъдеще.

Астероидът е открит през 1998 г. в рамите на проекта LINEAR, призван да търси подобни небесни тела в Слънчевата система. 1998 QE2 попада в категорията тела, в които НАСА планира да пусне сонди.

В перспектива, 1998 QE2 крие потенциална опасност за Земята. През 2182 г. астероидът ще се приближи до Земята на твърде близко разстояние. Ето защо НАСА иска да събере повече информация, като изпрати сонда на астероида и потърси начин за предотвратяване на сблъсък.

Коментар