Властта в Intеl се смени, Отелини призна грешка

Пол Отелини призна най-голямата си грешка като CEO на Intel - отказа да доставя мобилни чипове за iPhone

Пол Отелини призна най-голямата си грешка като CEO на Intel – отказа да доставя мобилни чипове за iPhone

От тази седмица Intel има ново ръководство. Досегашният CEO Пол Отелини отстъпи мястото си на Брайън Крзанич, а президентският пост зае Рене Джеймс. И двамата нови ръководители идват от по-ниските нива на управление в Intel. Пол Отелини пък получи паметен подарък – силициева пластина с размер 300 мм и автографи от борда на директорите на компанията.

На среща с акционери Отелини призна, че досега Intel не е прогресирала достатъчно бързо в сегмента на мобилните процесори. Той вярва обаче, че наличните активи на компанията ще й позволят да расте с по-бързи темпове.

Бившият CEO оценява сегашното положение на Intel в мобилния сегмент като удовлетворително, но съжалява, че компанията е пропуснала голяма възможност, отказвайки на Apple да й доставя процесори за iPhone.

„Когато Apple се обърна към нас с предложение да произвеждаме чипове, нямахме представа какво е това iPhone. Знаехме само, че компанията от Купертино е заинтересована от доставка на мобилни процесори, зададе своя цена за тях и нито цент повече. Разбира се, тази цена беше минимална и по това време с нея не би се съгласил нито един производител”, разказа Отелини за пропуснатия шанс.

„Сега, гледайки в миналото, мога да кажа, че условията, които предложи Apple, бяха разумни, тъй като обемът на производството се оказа 100 пъти по-голям, отколкото очаквахме. От това аз си извлякох урок: често при обсъждане се ориентираме към цифрите, но понякога трябва да се вземат решения по интуиция. В ситуацията с Apple нещо ми подсказваше, че трябва да се съглася. Ако тогава бяхме приели условията на Apple, технологичният свят около нас щеше да е съвършено друг”, сподели Отелини.

Кой е предполагал, че обемът на производство на процесорите за iPhone и, още по-важно, за iPad, ще нарасне двукратно, пита се Отелини. Подобни доставки биха компенсирали напълно разходите за разработка и производство. Това е единственият момент в кариерата на Отелини, за който бившият CEO съжалява.

Същевременно, пълзи слух за възможно сътрудничество между Intel и Apple в бъдеще, тъй като компанията на Тим Кук иска да намали зависимостта си от Samsung. Според някои източници, двете страни са обсъждали възможно партньорство за производство на мобилни процесори през 2012 г., но по неизвестни причини не са постигнали споразумение. Предполага се, че новият генерален директор на Intel Брайън Крзанич ще сключи сделка с Apple.

Коментар