67% от кибер-заплахите у нас са от зловреден код

Не трябва да сме наивни, страдаме като всички останали по света, заяви Красимир Симонски но конференция за ИТ сигурност в София

Не трябва да сме наивни, страдаме като всички останали по света, заяви Красимир Симонски на конференция за ИТ сигурност в София

Две трети от кибер-заплахите у нас през декември са били генерирани от зловреден код, по данни на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” (ИА ЕСМИС). Втори, според статистиката, са разпределените атаки за отказ от услуга (DDoS) – 18%. Около 8% от опасностите са опити за нерегламентирано проникване, а 4% е делът на спама.

Общият брой на регистрираните атаки през декември 2014 г. е 319. От тях 37 са категоризирани като изключително сериозни. Това разкри Красимир Симонски, CEO на ИА ЕСМИС, по време на форума за информационна сигурност, който тече днес в столичния хотел Балкан, организиран от Компютър 2000 България, МТИТС и ИА ЕСМИС.

„Не трябва да сме наивни, ние не сме изключение от световните тенденции”, коментира по този повод Симонски. „Ние сме част от глобалния интернет и страдаме директно както останалата част от света”.

В ИА ЕСМИС е проведен интересен експеримент в областта на информационната сигурност, сподели още Симонски. „Той беше част от концепцията за защита на мрежата ни. Въведохме софтуер, който визуализира трафика в мрежата и разпознава определени видове поведение. Ужасно е – гъмжи от паразити и вируси! Фактът, че ние не ги виждаме с просто око, не е успокоителен, защото те съществуват и работят”.

Въпреки всеобщото настроение в средата на ИТ сигурността, което клони към „апокалиптични” прогнози и нагласи, Симонски определи тежката 2014 година като положителна за информационната сигурност.

„Нарастващо е влиянието на компютрите в нашите живот и икономика. Закономерно ние виждаме и „тъмната страна на нещата”. Нека погледнем на това откъм позитивната страна – тези пробиви и инциденти ни карат да правим софтуера и ИТ системите си по-добри, да се стремим да са перфектни. Благодарение на тези инциденти ние имаме много по-добри системи”, заключи Красимир Симонски.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар