Spartan е новият коз на Microsoft при браузърите

„Смятаме, че сега е моментът да изградим нов браузър”, заяви Джо Белфиоре

„Смятаме, че сега е моментът да изградим нов браузър”, заяви Джо Белфиоре

Microsoft предприе радикален ход в стратегията си на пазара за браузъри. Въпреки, че държи топ позиция с Internet Explorer, компанията търси промяна с нов продукт с кодово име Spartan, който бе обявен заедно с операционната система Windows 10 на вчерашната пресконференция в Редмънд.

Промяната очевидно е продиктувана от нарастващото влияние на Google Chrome, както и от новото виждане на Microsoft за Windows 10 – версия 10 ознаменува появата на една олекотена, модерна платформа, която ще работи на всички устройства, вкл. настолни компютри, лаптопи, таблети и смартфони. Spartan трябва да осигури еднакво потребителско изживяване в интернет с което и да е от тези устройства.

„Смятаме, че сега е моментът да изградим нов браузър”, заяви мениджърът на подразделението за операционни системи Джо Белфиоре, отчитайки бързата еволюция в уеб. Microsoft се води от разбирането, че браузърът е ключовата технология за взаимодействие с интернет – било то за гледане на видео, пазаруване или обновяване на статусите в социални мрежи.

Докато потребителите на смартфони общуват с мрежата основно чрез приложенията, то при десктопите и лаптопите браузърът остава жизненоважен инструмент. Microsoft ще се опита да размие линията между десктопа и мобилността, като окуражава потребителите да ползват по-често браузъра на своите таблети и смартфони.

Новият, олекотен браузър Spartan ще елиминира нуждата от преработка на Internet Explorer, пригоден основно за РС, за работа на множество различни типове устройства. На Spartan се възлагат също надежди да накара потребителите да ползват по-често браузъра на своите мобилни устройства.

Spartan ще помогне на Microsoft да се освободи от наследството на Internet Explorer. Браузърът включва функция за водене на бележки в реално време на разглежданата уеб страница, интеграция с цифровия гласов асистент Cortana, вградена поддръжка на PDF и редица други нови възможности.

Засега няма яснота дали Spartan ще замени Internet Explorer, или ще работи заедно с него. Не е ясно също на какъв „енджин” стъпва новият браузър – дали това е следваща версия на Trident или нещо напълно различно. Браузърът ще бъде достъпен за тестване от участниците в програмата Windows 10 Insider.

Коментари по темата: „Spartan е новият коз на Microsoft при браузърите”

добавете коментар...

 1. до Бай Иван

  Забравяте че тази платформа е над 90% от всички персонални компютри.

 2. Борис

  “Не е ясно ….”
  Ясно е – нов енджин “edge” вместо “trident”. Колко ще е качествена разработката му, обаче не знам.
  Почти съм сигурен, че IE12/Spartan няма да е голям успех …. или поне не на база спецификацията си.

 3. :)

  Коз казвате? В смисъл, че им хрумнало да правят нов browser, и за да отпразнуват хрумването, всички са се накозили здраво?

 4. Драгомир

  Какво му е новото – преди около месец вече писахте за него? А още по-малко какво му е козовското?

 5. Бай Иван

  Ако ме накарат да си сложа вин10 за да ползвам новия им браузър, ще почакат малко. В епоха когато конкурентите им имат версии за почти всички платформи, това да се опитват да си налагат браузъра само за една, едва ли може да доведе до някакъв успех.

Коментар