Над 46 хиляди IP адреса са атакувани у нас през 2014 г.

Не всеки получен сигнал в GovCERT означава непременно инцидент, подчерта Васил Грънчаров, ръководител на центъра

Не всеки получен сигнал в GovCERT означава непременно инцидент, подчерта Васил Грънчаров, ръководител на центъра

През миналата година у нас са получени общо 2959 сигнала за кибер нарушения, които са приети и обработени в националния център за информационна сигурност GovCERT. Това са сигнали относно нарушения, свързани с българското кибер-пространство – от и към него, обясни ръководителят на центъра Васил Грънчаров на конференция за информационна сигурност в София.

Засегнатите IP адреси са общо 46628. Сигналите, получени в центъра от автоматизирани системи (например на други страни), са 1832 и засягат 27779 IP адреса. От CERT и други световни организации са получени 1117 сигнала за 18829 засегнати IP адреса.

Разпределението по видове инциденти сочи, че най-голям е делът на атаките чрез зловреден код – 35,64% от всички инциденти. 41,2% от проблемите се дължат на DDoS атаки. Третото място в класацията принадлежи на спама – 9,72%, сочи статистиката на центъра за 2014 г.

Важно е да се знае, че не всеки получен сигнал означава непременно инцидент, подчерта Васил Грънчаров по време на конференцията, организирана от дистрибутора на редица продукти за информационна защита Компютър 2000 България, ИА ЕСМИС и МТИТС.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар