Държавата не е добър стопанин на кадри за киберсигурността

„Готови сме да подбираме кадрите си още от студентската скамейка, да ги обучаваме и да се опитаме да ги задържим по-дълго на държавна работа с добро заплащане”, казва Красимир Симонски (вляво)
(снимка: ДАЕУ)

Човешкият фактор в киберсигурността е проблем на световно ниво. Държавата не е добър стопанин на кадри в сектора на киберсигурността, механизмите са тромави, заплащането е ниско, за да можем да привличаме топ специалисти, заяви Красимир Симонски, председател на Държавна агенция „Електронно управление” (ДАЕУ). Той участва в дискусия „Как да изградим кибер устойчивост” по време международната конференция „Изкуственият интелект и киберсигурността”, организирана от Българския дипломатически институт и Дигитална национална коалиция.

България не е изключение от глобалното киберпространство и това, че не виждаме кибератаките, не означава, че те не съществуват. ДАЕУ има ангажимент в тази посока и работи за това, да има видимост, кога и какви атаки застрашават публичните институции в страната, подчерта Симонски.

За да привлича и задържа специалисти в киберсигурността, ДАЕУ въведе гъвкави механизми и в момента в агенцията има експерти, които са с по-висока заплата от тази на председателя.

„Готови сме и на временни решения, да подбираме кадрите си още от студентската скамейка, да ги обучаваме и разбира се, да се опитаме да ги задържим по-дълго на държавна работа, осигурявайки им добро заплащане. Това е добър ресурс за цялата държава, включително и за бизнеса”, каза Симонски.

За да има устойчивост, всички страни в тази своеобразна екосистема трябва да си взаимодействат и да си помагат, отбеляза председателят на ДАЕУ, като изтъкна доброто сътрудничество с ДАНС, телекомите и производителите в областта на комуникациите. Той посочи отделните слоеве на системата за киберсигурност, които са неразривно свързани:

  • национален, включващ националната сигурност на страната;
  • секторен, в който влизат отрасли с национално значение като енергетика, транспорт, здравеопазване, банки;
  • организационен, при който ефектът от серия мерки е най-силен;
  • индивидуален, включващ кибер хигиената на всеки човек;
  • международен, при който киберсигурността от години е топ приоритет.

Изключително важна е и защитата на споделените информационни ресурси, с централизирана защита, която включва двуфакторна идентификация за достъп до е-услугите на всички администрации, допълни Симонски.

Той призова публичните институции да включат своята критична инфраструктура към Държавния хибриден частен облак. По този начин се намалява периметърът, който трябва да защитава агенцията от евентуални злонамерени действия, и се пестят държавни средства за изграждане на отделни дейта центрове, подчерта председателят на ДАЕУ.

Октомври е Европейски месец на киберсигурността, като по този повод ДАЕУ планира различни информационни събития, вкл. съвети по двете теми на тазгодишната кампания – „Бъди киберзащитен от вкъщи” и „Първа помощ” при онлайн пазаруване, компрометирана кредитна карта и заплахи на акаунти в социалните мрежи.

Коментари по темата: „Държавата не е добър стопанин на кадри за киберсигурността”

добавете коментар...

  1. Фофу

    2 – от дарения от софтуерните фирми като майкрософт, епъл, фейсбук, гугъл, туитър, и сие…

    Да така, но ДАРЕНИЯ не значи рекет, десятък и пр. Тази част си я добавяте в позитано.

    Наскро четох и гледах за един геолог, който след дестки години ходене из диви места намира диамантен ръкав. Става богат, че не си знае парите и решава и дрява над 300 мил на университета където е учил.
    Да, даренята трудно се възприемат и съответно се осмиват в кръговете на червената мафия, защото там и да иска някой да дари нещо, трябва първо да е показал източника на парите. А това е проблем в червено мафиотските кръгове.

  2. :o)

    Фофу няма никаква тайна. Всичко е ЛЕГАЛЕН ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ. Може да провериш как се финансират държавните институции като университети и наука в сащ.
    1 – от бюджета
    2 – от дарения от софтуерните фирми като майкрософт, епъл, фейсбук, гугъл, туитър, и сие…

    Така се прави ГОЛЯМ бизнес в щатите. Като си плащаш десятъка, иначе може да стане
    голям проблем да го правиш този голям бизнес.

  3. Фофу

    Чак сега се зачетох на творението на :o) 01/10/2021 15:18 и малко съм изненадан, но няма как да не кажа, че и той счупи малоумомера.

    “И в един момент ти казват – ти, така и така колко ще ни дадеш тая година?
    И ония дават…знаят каква е играта в сащ. Иначе са гледали Сноудън ”

    Та всички завършили дават, хиляди са, но всеки трае и не издава заверата. Дори и на близките, и не само, но и ще препоръчат на близките си университета. И понеже всички страдат от садо мазо наклонности им е приятно да ги шантажират и затова наплива към тези университети и е такъв че един на десет влиза. Особено със стипендия за която после ще му викат – – ти, така и така колко ще ни дадеш тая година?

    Съвсем изплескахте в това позитано бе другари.

  4. Фофу

    “Руснаците първи изстреляха изкуствен спътник на Земята,първи изведоха
    човек в космоса ….”
    Ех тия руснаци, от сутрин до вечер … Вземи малко се освести и помисли, че това е 0,0001% от всичко което се е случило за последните 200 год активна научно техническа дейност и смени пльочата. Да не са ти правили промивки на мозъка с водка … ???

  5. :o)

    Нивото на държавата е ниско, чак смешно. Каквато е и държавата в ЕС и Европа.
    Точно такова й е нивото на ИТ специалистите на държавна службица.
    Със сигурност има хора, които разбират някакви неща, но са светлинни години назад
    от специалистите в бранша.

    А това дето по света това и онова било държавно. СМЕХОТВОРНИ теории изсмукани от пръстите. В съветския съюз какво ЩЕ направят група съветски учени слушаме от 1917 година…та досега.
    В щатите – това на което му викате “държавно” – всички големи ИТ и Софтуерни компании
    СА ДЛЪЖНИ всяка година да внасят милиарди долари като дарение за да съществуват
    тези университети и държавни структури. Понеже са излезнали оттам.
    И в един момент ти казват – ти, така и така колко ще ни дадеш тая година?
    И ония дават…знаят каква е играта в сащ. Иначе са гледали Сноудън 😉
    Така че на база тези милиарди , както някой надолу написа вече няма
    разлика между частна и държавна работа в ИТ сектора и могат да си взимат читави кадри.
    А тук…положението е не толкова смешно, чак е трагично.

  6. Филанкишията

    Фофуууууууууууу,твоето алтер его отново е тук.
    Руснаците първи изстреляха изкуствен спътник на Земята,първи изведоха
    човек в космоса,изобретиха квантовия генератор и т.н. и т.н.
    Викаш,постижения на частния сектор …

    Да не са ти нахендрили 3-та ваксина,та си толкова залюхав ?

  7. Фофу

    .. 30/09/2021 22:46 Капутняка, ако искаш чети и се учи, ако искаш си чети си ежедневната позитанската преса за пълните измами на капиталистите. Там не мога да помогна, то и няма помощ, това си е вроден дефект и се свързва със съдържанието на прекалено много чугун в мозъка.

    А да кажеш че преди 50 години е бил почти 100% финансиран от държавата е ясен сигнал за напълно изпърдян мозък. Или нагласяване в движение на партийните препоръки как да изглеждаш умен когато си прост като катил. Въртиш проценти, години и т.н. стари похвати.

    Станфорд е основан от железопътният магнат Станфорд и жена му, в памет на ранно починалит им син.

    Anonymous
    01/10/2021 06:10 Ех тоя графен, един графен има дето уж дала физиката напоследък, ама вече колко год и все го хвалят ама все го НЯМА.
    Сега ми хрумва, че последното горе долу значимо открити е лазера.

    Физиката не можа да предвиди явлeния като полупроводимоста, или първо се наблюдава като ефект и едва след това и напасват теориите. Още по-малко транзистора, открит в Бел Лабс, нещото което определя света и до днес. Светодиоди (всички спектри) , лазерни диоди (всички спектри) … всичко идва от подобни частни изследователски лаборатории. Същото и със свръхпроводимоста, първо се наблюдава, после се напасват разни теории.

    “До ден днешен всеки голям пробив и в медицината, и в електрониката, и в информатиката, и практически всяка друга сфера, е резултат от научни разработки по университетите. И това е отразено в научните списания и публикации.”

    Е така де, тоя дрън дрън го чухме вече няколко пъти, дай едно примерче, примерно.

    “В училище и университети се преподава математика от преди 200 и повече години, но това не значи, че математиката е спряла да се развива. Просто 99% от хората нямат капцитета да я разберат.”

    А на това смисъла е … ??????!!!!!!! Да намекнеш, че някои като теб примерно имат капацитет да разбират математика ???
    Само да ти кажа, че съм ходил на олимпиади по математика, от 6-ти до 12 клас. Къде по желание, къде след заплахи, че няма да ми пишат шестица ако не отида. А от 9-то до 12 и по физика. Дори със съученици съм канен и съм участвал в дискусия организирана от предподаватели по физика и граждани физици или интересуващи се от физика, за голямото откритие на Флайшман и Понс за студеният синтез през 1989. После се оказа, че нещо не са измерили добре, но беше вълнуващо време. Та не можеш да ме впечатлиш.

  8. Бабави

    Не разбирам много от проблема, но си обяснявам някои неша по своему – най-добрите ги гепват военните и службите, други добри пък ги “копират”военните и лдите ансове,кагебии и т.н интелекти, и така се крепи общата фалшива посока в света….за пари.Има хай-тек мозъци, но трябва да смелят на военен сървър, иначе – на световна власт идват нашите от Вега, веганите де.
    /Аз съм родена през Октомври, както се оказа Месец на киберсигурност в Европа, радвам се на съвпадението/.

  9. Anonymous

    Хахахаха!

    Физиката не била давала практически и полезни открития от 70-те години?!?

    Доообре! Те частниците са измислили цялата физика покрай EUV литографията, нищо че нета е пълен с научни доклади по темата …

    Явно и графенът е от преди 50-60 години …

    Това, че практическото приложение върви с 20-50 години след научните открития, не означава, че “физиката е спряла да дава отговори”.

    В училище и университети се преподава математика от преди 200 и повече години, но това не значи, че математиката е спряла да се развива. Просто 99% от хората нямат капцитета да я разберат.

    До ден днешен всеки голям пробив и в медицината, и в електрониката, и в информатиката, и практически всяка друга сфера, е резултат от научни разработки по университетите. И това е отразено в научните списания и публикации.

  10. ..

    Фъфляк, винаги си бил просто парче, пелтечещо малоумия.

    До ден днешен технологичният пробив се прави в университети и научни институти, не в частни компании.

    Този “напредък” е единствено с комерсиализацията на технологиите.

    Просто капиталистите си отвориха път за приватизация на технологиите, като взимат научните разработки и работят по практическото им приложение.

    А, за да е пълна измамата, капиталистите извъртяха едни схеми да “финансират” научните разработки в университети и научни институти, като съвсем целенасочено се пропуска фактът, че те покриват малка част от реалната стойност на разработките.

    Големите разходи винаги са били и все още се поемат от държавите.

    Станфорд е частен, но 75% от проектите са финансирани от федералното правителство. И това е през 2020, преди 50 години е бил почти 100% финансиран от държавата.

    Картинката за останалите е същата или много близка.

    Ако се направи разбивка на проектите, ще се види, че държавното финансиране на по-фундаментални проучвания е изцяло на държавата.

    А, тия “хилядократни” достижения на частния сектор са за баламурници като фъфляка.

  11. LUD

    Къде говорите за САЩ… тук става на въпрос България. В САЩ поне в държавен/частен сектор са горе долу еднакви заплащанията, а тук работягите в държавната администрация взимат 5-10 пъти по-малко спрямо частния сектор, а шефовете в тази администрация са политически назначения и в 90% от случаите са некадърни комплексари

  12. Фофу

    .. 29/09/2021 13:18 Брех много яко си се надъхал, толкова, че си решил че всеки друг ще пелтечи.
    Нека ти изпелтеча нещо, пък дано те светна, че имаш още да учиш и да вчесваш мислите.

    Единственото което може да е вярно, от което казваш е, че държавната администрация на САЩ вероятно се грижи добре за парковете. Точка. От тук нататък да ми казваш, че това било аргумент, че щом е така значи всички държавни администрации, на всички държави се справят добре – логиката е като във вица за полицая и логиката.

    За всичко друго си много далеч.

    “…цялата наука, която се развива последните 70 години, е изключително с помощта и прякото участие на държавите – включително на запад и на изток.”

    Цялата ОФИЦИАЛНА наука да, тя щом е наука значи идва от университети. И в световен план повечето университеи са държавни.
    Но физката като наука например още далеч преди 70-те е спряла да дава практически и полезни открития, особено в часта на микростроежа на в-вата и теорийте покрай това.

    Частните фирми в областа на микрочиповете вече са надвишили ХИЛЯДОКРАТНО достиженията на държавните университети. И като материална база и като НАУЧНИ достижения. Но тези достижижения НЕ влизат в ОФИЦИАЛНАТА наука, защото .. ами сещаш се, конкуренцията ако научи …
    Това важи в голяма сила и за химията и микробиологията. Дори фирмите за прах за пране имат повече ресурс и достижения от държавните университети и фирми. За лекарствените, генетичните и агро билогията въобще не може да се говори.

    И в ТОЗИ смисъл, университетите което дават като база е далечен минимум, върху който след това се надгражда.

    И пак в този смисъл, няма НИЩО вярно в:
    “Най-голям скок в науката и технологиите идва пак изцяло от държавни проекти и държавни научни институти.”
    Държавни проекти на днешно време означва, че държавата дава пари на гореспоменатите частни фирми и чака резултат.

    “Университетите дали най-много успешни учени в САЩ и Европа, са държавни.” За САЩ е малко спорно защото там понятието държавен университет е малко неясно. Със сигурност Харвард и Станфорд са изцяло частни, но примерно МИТ или Калтек не знам, може и те да са частни. А те дават доста и успешни.

  13. еХперт

    А руските и китайските хакерски групи, те не са ли държавни. Като има желание, има и начин.

  14. ..

    Много обичам да ми говорят как държавата не била добър стопанин …

    Те, всъщност, казват, че държавните ръководители и цялата верига назначения надолу са некадърници, винаги са били такива и винаги ще бъдат такива.

    Това е единственото значение на този израз.

    Всъщност, има един пример, който категорично противоречи на тази теза. И за шок и ужасТ на всичките диви капиталисти, идва от САЩ.

    Националната Паркова Система на САЩ, основана с акт на Конгреса, приет като закон с подписа на Удроу Уилсън през 1916г, е категорично най-добрият пример за това, че държавата е най-добрият собственик, стига да има правилните механизми за контрол.

    При правилни механизми за контрол, отговорността е пред всеки един гражданин. По тази причина, няма как да се вземат решения, които са в полза на малка група хора в ущърб на всички останали.

    Лично съм се разхождал в над 10 от тези паркове и трябва да ви кажа, че поддръжката им е (почти) безупречна. Инфраструктурата е в по-добро състояние, отколкото в големите градове. Има изключително стриктен контрол посетителите да не рушат.

    И преди някой да запелтечи, че това било изключение, ще ви разваля много лошо кефа – цялата наука, която се развива последните 70 години, е изключително с помощта и прякото участие на държавите – включително на запад и на изток.

    Университетите дали най-много успешни учени в САЩ и Европа, са държавни.

    Най-голям скок в науката и технологиите идва пак изцяло от държавни проекти и държавни научни институти.

Коментар