Фирмите все по-трудно намират квалифицирани кадри

Близо две трети (62%) от работодателите в България изпитват затруднения да запълнят своите свободни работни места тази година, сочат резултатите от национално проучване на ManpowerGroup.

За сравнение, през 2015 година, процентът на български работодатели, споделили такива трудности, е бил 50%. Около една пета (24%) от анкетираните считат, че тази година им е по-трудно да намерят подходящите кандидати за работа. Ситуацията се е улеснила само при 6% от работодателите.

Основните причини, посочвани от работодателите за срещаните трудности при запълване на свободни позиции, са: на първо място с 32% – липса на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения, или езикови и математически умения); второ с 30% – липса на кандидати; трето с 13% – липса на изискваните т.нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност).

Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина за недостига на таланти от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите посочват очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.

Работодателите у нас страдат най-много от липса на квалифицирани работници, инженери и шофьори, сочи проучване на ManpowerGroup

Работодателите у нас страдат най-много от липса на квалифицирани работници, инженери и шофьори, сочи проучване на ManpowerGroup

За справяне с трудностите при намиране на хора българските работодатели използват няколко стратегии. Най-голяма част – 50% – предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място, работодателите посочват наемането на хора извън традиционния набор от таланти – по-възрастни или по-млади от обичайното служители.

Eдна трета от работодателите (33%), използват аутсорсинг на дейности, 30 на сто предлагат по-високо възнаграждение на наетите, а 29% – предлагат допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели – например гъвкава или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2% заявяват, че не знаят.

„Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници – те сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. ИТ талантите са на 10-то място през 2016 г., спрямо 4-та позиция през 2015 г. Търговските представители и ръководителите проекти са сменени от общи работници и оператори производство. И тази година, дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво”, коментира Надя Василева, управляващ директор на ManpowerGroup България.

Недостигът на таланти в световен мащаб се е повишил до 40% през 2016 г., спрямо 38% през 2015 г., достигайки отново до нивото от 2006 г. Най-търсените професии в региона на Европа, Близкия Изток и Африка за 2016 г. са квалифицирани работници, инженери и шофьори. В световен мащаб, на първо място отново са квалифицираните работници, но следвани от ИТ персонала и търговските представители.

Коментари по темата: „Фирмите все по-трудно намират квалифицирани кадри”

добавете коментар...

  1. незнайко

    Ами, като идват с големите претенции учени-недоучени, хвърля ти биографията на масата и ти заявява, че е инженер. Хващаш четеш и още на първите 5 реда намираш две откровени и повтарящи се правописни грешки, как да им дадеш голяма заплата.
    Всички си мислят, че заплатата се полага по право, ами като са толкова кадърни да си отворят фирма, да теглят кредит, да не спят по цели нощи, и да нямат право нито на болничен, нито на отпуска. А накрая на месеца да се надяват, че ще могат да покрият разходите и така от няколко месеца до година – две, и след всичко това пак яко бачкане. Но едно погрешно решение може да те върне в началото или да фалираш. Тайната на успеха са правилните и навременни решения и известна доза късмет.

    А друг е въпроса, че т.н. български “бизнес” не осъзнава, че най-големият капитал на всяка фирма са служителите в нея.

  2. Anonymous

    Да, бе, аз всеки път това се питам – я пробвайте с 3000 евро месечна заплата за електротехник, да видим дали “няма кадри”?!?

    Няма кадри за подигравката, която ръбоподателите наричат заплата.

    Иначе, все за големи бизнесмени се представят, но кадри им били липсвали.

    Истината е съвсем друга – скапаните им “бизнеси” не са устойчиви, щом не са гъвкави в заплащането. Ако тъпият бизнес зависи от това да пести пари от заплати, значи по-добре да го няма.

  3. Програмист

    що не казват работодателите че ги назначават на минималната заплата пък искат проекти за стотици хиляди евро

Коментар