40-годишни се впускат в програмирането

Митът, че програмирането е перспектива само за по-младите, е на път да бъде развенчан. Все повече хора с вече натрупан опит в различни сфери се насочват към софтуерната професия, привлечени от възможността за сигурна и добре платена работа.

Явление на ИТ пазара у нас е интересът на 40-годишните и дори по-възрастните към кариера в програмирането, споделят мениджъри на софтуерни екипи. Макар и трудно, по-упоритите от тях успяват да си намерят работа като младши програмисти и да започнат кариера в областта.

Факт е, че не достигат между 10 и 30 хиляди програмисти, според оценките на различни браншови организации. ВУЗ-овете и частните образователни институции все още нямат капацитет да запълнят тази огромна ниша, а компаниите обикновено търсят готови кадри с опит и така порочният кръг се затваря.

Същевременно, заплатите в ИТ сектора са доста примамливи – специалисти с две-три години опит взимат по няколко хиляди лева, а нивото за начинаещи програмисти, минали единствено курс за обучение в някоя от частните академии, клони към 1000 лв.

С две думи – търсене има, липсват кадрите. Това е ключова предпоставка към програмирането да се насочат и хора с опит от други професии, които по една или друга причина не се котират добре на пазара. В някои случаи 40-годишните дори са предпочитани от работодателите, тъй като имат по-ясни виждания за своите цели и реализация и, разбира се, заради вече натрупания професионален опит.

Предпоставка за успешна реализация в професията програмист или софтуерен инженер са и достъпните средства за разработка. Платформите за програмиране са автоматизирани в много голяма степен и логическото мислене е това, което излиза на преден план. Останалото е рутина, която се натрупва с времето при работата по конкретни проекти.

Всеки, независимо от възрастта си, може да опита кариера в програмирането и шансът да успее не е малък, стига да има воля и упоритост, споделят опитни специалисти, вече минали по този път.

Налице са и достатъчно възможности за обучение, вкл. на ниво гимназия, ВУЗ и частни образователни академии и институти.

Коментари по темата: „40-годишни се впускат в програмирането”

добавете коментар...

  1. ИТ специалист

    Има ги знанията, уменията, опита. Няма добри условия….

  2. Доб

    Търсене има да , безспорно . Само че предлагането e малко спорно , има някакво , ама да започнеш . фирмите искат да знаещ неща за Seniour a ти всъщност кандидатстваш за Junior.

  3. Ivo I

    Не е достатъчно да имаш диплома. Трябва и да можеш. Дипломата в България ( а и не само ) дава информация , че ако си искал си имал възможност да усвоиш едни умения, но не е гаранция че си ги усвоил. При мен са идвали специалисти, които са завършили в Ангия престижни университети с умения на шестокласници. Сигурно родителите им са похарчили доста средства, но явно децата им са смятали, че дипломата е достатъчна за добра работа и не са положили никакви усилия да усвоят занаята. Според мен доста съмнително е и дали въобще са ходили на лекции. Няма как да назначиш такава “диплома”.

  4. фют

    Кои са и къде са тия фирми търсещи компютърни програмисти. Един познат преди 15г. завърши компютърно инжинерство, доста години беше безработен. Най накрая със средство от родители и кредит си отвори малък ресторант. Да си учиш толкова време, да харчиш толкова пари за образование и за какво? За алчния неграмотен предприемач който усвоява държавни средства с връзки и далавери и си живее както си иска в изобилие, а ти да му работиш като роб за прехрана ли? Може накои да са къмсетлии които са си намерили работа с достойна заплата, но колко са те от общия брой от еквивалентите си?

Коментар