Робот оперира напълно самостоятелно

STAR е програмиран за автоматично извършване на операции, без контрол от оператор

STAR е програмиран за автоматично извършване на операции, без контрол от оператор

Автономен робот-хирург извърши успешна операция на дебелото черво на прасе, съобщава Science Translational Medicine. Машината е разработка на хирурзи и изследователи от Националната детска система за здравеопазване във Вашингтон и Университета Джон Хопкинс, Балтимор.

Наречен STAR (Soft Tissue Autonomous Robot), роботът е програмиран за автоматично извършване на операции. Това всъщност е роботизирана ръка, която за първи път може да оперира меки тъкани. В частност, STAR е наставил няколко сегмента от дебелото черво на прасе.

За по-точна ориентация, роботът е оборудван с 3D система за инфрачервени изображения и сензори, а в тъканите на прасето са добавени флуоресцентни биомаркери. Медицинските специалисти отбелязват високото качество на изпълнение и стабилната работа на STAR.

Традиционните хирургически системи, като da Vinci или RAVEN, изискват контрол от оператор. В частност, da Vinci не е способна да взима самостоятелни решения, за разлика от STAR, въпреки че може да предупреди оператора при опасност от разрез на неправилно място. Внедряването на роботизираната система STAR в хирургическата практика ще отнеме няколко години, уточняват разработчиците.

Коментари по темата: „Робот оперира напълно самостоятелно”

добавете коментар...

  1. Pig

    Ма прасето липсва ?

Коментар