Кожата става сензорен интерфейс

С движение на пръстите по кожата могат да се извършват повечето стандартни операции за смарт часовника

С движение на пръстите по кожата могат да се извършват повечето стандартни операции на смарт часовника

Изследователи от Университета Карнеги Мелън са създали технология за използване на кожата на ръката като сензорен интерфейс за смарт часовник, която може да улесни управлението на умната джаджа.

Вместо да докосват миниатюрните елементи на дисплея на часовника, хората могат да управляват устройството чрез кожата си – в частност, чрез докосвания по предмишницата и външната част на дланта. Учените уверяват, че технологията работи с точност от 99%.

С движение на пръстите по кожата могат да се извършват повечето стандартни операции за навигация, въвеждане на текст, набиране на телефонни номера и дори игри в Angry Birds.

Технологията SkinTrack се състои от два компонента. В каишката на часовника или в самото устройство са вградени четири радиочестотни антени, в близост до китката. Антените участват в определянето на координатите и направлението на движение, ако е налице такова.

Вторият компонент е системата за разпознаване – тя представлява пръстен с високочестотен предавател, разположен на пръст на другата ръка, с която се правят докосванията. Честота на предавателя е фиксирана и не внася шумове в системата за разпознаване.

В момента технологията SkinTrack е все още на етап разработка и не е готова за комерсиална употреба. Разработчиците трябва да преодолеят редица проблеми – например, потта по ръката или резките движения на мускулите могат да внесат шум при определяне точката на докосване.

Не е изяснен и въпросът с автономното захранване на предавателя в пръстена – то трябва да е удобно, а това значи миниатюрно. Стандартните батерии не са подходящи и изследователите все още нямат адекватно решение.

Коментар