Apple искала да направи Watch съвместим с Android

Смарт часовникът Apple Watch си остава тясно привързан към екосистемата на Apple
(снимка: CC0 Public Domain)

Популярният смарт часовник Apple Watch работи само с iPhone и може да не е нищо повече от преспапие за много потребители на Android. Но това не значи, че ИТ гигантът от Купертино не се опитва да направи часовника съвместим с конкурентната мобилна платформа.

Apple е работила върху Watch за Android около три години, но в крайна сметка се е отказала от идеята поради „технически ограничения”, твърди 9to5Mac. Публикацията се позовава на информация от Министерството на правосъдието на САЩ, което заедно с 16 държавни и окръжни главни прокурори съди Apple „за монополизиране или опит за монополизиране на пазара на смартфони”.

В съдебния иск се твърди, че притежаването на Apple Watch затруднява потребителя да премине към „различен вид смартфон”, тъй като смарт часовникът е съвместим само с iPhone. „Това изисква потребителят да изостави своя скъп Apple Watch” и да купи нов смарт часовник, съвместим с Android.

В мотивите се посочва още: „Apple признава, че принуждаването на потребителите да купуват Apple Watch, а не кросплатформен смарт часовник на трета страна, стимулира продажбите на iPhone и засилва рова около монопола при смартфоните”.

В имейл от 2019 г. вицепрезидентът на продуктовия маркетинг за Apple Watch признава, че фирменият смарт часовник може да предотврати прехода на потребителите от iPhone към Android смартфон. Проучванията са стигнали до подобни заключения: много потребители казват, че другите устройства, свързани с техния iPhone, са причината да не преминат към Android.

Apple е известна със стриктната си обвързаност към собствената екосистема. Watch предлага различни крос-платформени функции, които подобряват потребителското изживяване. Например, можете да отключите Mac с Apple Watch или да използвате смарт часовника като бутон за заснемане, за да правите снимки. Можете обаче да сдвоите Watch само с един iPhone, за да архивирате данни, за първоначална настройка и използване на основните му функции.

Въпреки че може да е изправена пред технически ограничения за съвместимост с Android, Apple предлага ограничена поддръжка на Watch и в собствените си продукти, включително iPad. Ако сте потребител на Android, който притежава Apple Watch, най-доброто, което можете да направите, е да го сдвоите с iPhone на ваш приятел или член на семейството чрез Family Setup.

В същото време Google се опита да компенсира отсъствието на Apple Watch, като пусна свой собствен смарт часовник, наречен Pixel Watch. Компанията също така закупи доставчика на носими технологии Fitbit през януари 2021 г. и започна да продава неговите продукти в Google Store.

Коментари по темата: „Apple искала да направи Watch съвместим с Android”

добавете коментар...

  1. тц

    Да бе, ще дам един кашон пари за тоя боклук, дето батерията му държи 1 ден 😀

Коментар