Google разширява сателитната поддръжка в Android 15

Смартфоните ще получат разширена сателитна функционалност с Android 15
(снимка: CC0 Public Domain)

Google пусна втори предварителен преглед на Android 15 за разработчици. Тази актуализация на системата подобрява живота на батерията, разширява сателитната функционалност, увеличава производителността на приложенията, повишава поверителността и сигурността и предлага повече AI изживявания.

Едно от важните подобрения, които Google направи в Android, е разширяване на сателитната поддръжка, става ясно от публикация в блога на разработчиците. В поредната актуализация приложенията вече могат да откриват кога дадено устройство е свързано към сателит и да информират потребителя, ако няма връзка.

Android 15 позволява на приложенията за SMS и MMS, както и на предварително заредените RCS приложения, да използват сателитна свързаност за изпращане и получаване на съобщения. Тази функция ще помогне на хората да останат свързани в зони на бедствия или отдалечени райони.

Друга промяна в Android е свързана с NFC изживяването. Android 15 може да означава край на забавянията или многократните докосвания в процеса на плащане, което трябва да подобри изживяването с безжичната технология.

През последните години много OEM производители на Android започнаха да експериментират с различни форм фактори. С Android 15 Google добавя поддръжка на „покривен екран”, който позволява на разработчиците да показват своите приложения на малките външни екрани на сгъваемите устройства.

Google смята, че тези покривни екрани са твърде малки, за да стартират приложение, но ще позволи на разработчиците да ги използват, за да показват информация за приложението. Може да се очаква, че с течение на времето повече приложения ще поддържат покривни екрани.

Известие, когато устройството се свърже със сателит
(снимка: Android Developers Blog)

Google определи и времевата линия за пускане на Android 15. Февруари и март са посветени на предварителни прегледи за разработчици (Developer Previews), от април до юли ще излизат бета версии, а платформата ще стане стабилна от юни до пускане на финалната версия. В периода на стабилност не се предвиждат големи големи промени в системата, което е идеалният момент разработчиците да се уверят, че приложенията им работят добре.

Коментар