КЗК наложи глоба от над 5 млн.лв. на Теленор

КЗК смята, че Теленор е нарушила Закона за защита на конкуренцията при информиране на клиентите за скоростта на своите 4G/LTE услуги

КЗК смята, че Теленор е нарушила Закона за защита на конкуренцията при информиране на клиентите за скоростта на своите 4G/LTE услуги

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с над 5 млн. лв. оператора „Теленор България” ЕАД за заблуждаващи информации относно скоростта на 4G LTE мрежата си.

КЗК установи, че Теленор е нарушила Закона за защита на конкуренцията и налага на компанията санкция в размер на 1% от нетните приходи от продажби на дружеството за финансовата 2015 г., равняваща се на 5 241 930 лв.

Продължителността на извършеното нарушение е около 10 месеца – от 26 ноември 2015 г. до настоящия момент. Производството е образувано през април 2016 г. по жалба на конкурентния оператор Макс, който посочва, че е претърпял реални вреди от недобросъвестното поведение на Теленор.

Решението на КЗК гласи: „Възможността за заблуда на настоящите и потенциални клиенти на „Теленор България” ЕАД относно скоростта на пренос на данни чрез 4G LTE мрежата е напълно реална. Твърдението за около 40 пъти по-бърз ъплоуд (качване) в началото на кампанията е съществено преувеличено, като реално достижимата максимална скорост на ъплоуд, след възникване на нормативното задължение за публикуването й, се оказва само около 6,5 пъти по-висока от тази на 3G мрежата на Теленор”.

По повод събитието за представяне на 4G мрежата на Теленор, в решението на КЗК пише още: „на пресконференцията представителите на Теленор твърдят, че максималната скорост на качване е 75 Mbps, което далеч надминава максимално посочената от тях стойност след 30 април, а именно 38 Mbps. Това съществено преувеличение на данните е от естество да повлияе на потребителските нагласи до степен, в която да има значително преориентиране на клиенти към мрежата на Теленор за периода – м. ноември 2015 – м. април 2016 г.”.

„При пускането на 4G LTE мрежата си Теленор въведе в заблуждение потребителите и по този начин може да окаже въздействие върху икономическото им поведение при избора на мобилен интернет”, коментира изпълнителният директор на Макс Нейчо Величков.

„Ние не сме против конкуренцията. Напротив – Макс е най-големият радетел за високи скорости на мобилния интернет в България, но не сме съгласни „големите” играчи да опитват на всяка цена, дори с целенасочени атаки, да унищожат „малките” им конкуренти”, допълни той.

Теленор, от своя страна, коментира, че решението на КЗК е разочароващо. Компанията категорично не е съгласна със заключенията на Комисията и с наложената санкция.

„Следва да се отбележи, че Комисията констатира в решението си, че е изследвала цялата рекламна кампания на Теленор във връзка със 4G мрежата на компанията и я намира за напълно съответстваща на закона. В момента Теленор разглежда подробно решението на КЗК и ще коментира допълнително след като приключи с този преглед”, заявиха от телекома.

Коментари по темата: „КЗК наложи глоба от над 5 млн.лв. на Теленор”

добавете коментар...

  1. gsm

    Ша я включат в цената.

  2. mexico

    Мога да си представя какво прави мексикансият мycтак в ментал
    ама като е под крилото на белогавият орел нищо не го лови.

  3. от Норвегия

    1% от приходите

    От приходите имаш разходи (работници,счетоводителка,офиси,секретарка,шофьор,самолет,яхта,служебен мерцедес за любовницата,подкупи,…..)

    печалба 10%(50 мил)

  4. Hokutoshinken

    Всъщност са изкарали 524 193 000 лева…
    1% 5 124 930

  5. Аман

    Дивотии, пълни дивотии…
    Макс, къде ви е гласовата услуга? И националния роуминг?
    Аман от глупости.

  6. Осло

    Честни норвежци.

    Щяха да променят култирата на българина.

    Те по-големи измамници от Данчо ментата.

  7. от Сладкарницата

    Изкарали 50 милиона за 10 месеца
    ще платят 5 милиона.

    +45 милиона дано за всеки има такъв тортичка.

Коментар