Intel си иска стотици милиони долари лихва от ЕС

Сагата с рекордната глоба на Intel за антиконкурентно поведение в ЕС продължава
(снимка: CC0 Public Domain)

Няколко години след налагането на глоба от 1,2 милиарда долара за антиконкурентно поведение в ЕС, Intel не само успешно я оспори, но си поиска и лихвата върху тази сума за всички изминали години – в размер на 623,5 милиона долара.

Петгодишното разследване, приключило през 2009 г., установи, че Intel е развивала „неконкурентна” дейност от октомври 2002 г. до декември 2007 г., което доведе до рекордна глоба на производителя на чипове, припомня The Register. През януари тази година, след продължителни обжалвания, технологичният гигант най-накрая успя да свали глобата от плещите си.

В същото време американският производител на чипове настоява да бъде компенсиран за материалните щети от неправомерното наказание от Брюксел. По последни данни, Intel е сезирал Европейския съд с обща юрисдикция с искане за обезщетение с лихва.

Intel смята, че ЕС му дължи повече от половината от сумата на глобата, въз основа на анализ на процента на рефинансиране на Централната банка на ЕС – към момента на одобрение на глобата той е бил 1,25% и се е увеличил значително през 12-те години, изминали оттогава. Освен това производителят изисква обезщетение за забавяне на плащането.

Скандалът, който засегна бизнес структури и Intel, продължава и до днес. Компанията е обвинена, че предоставя на партньори като Dell, HP и Lenovo отстъпки за преференциално използване на процесорите си в техните компютри в ущърб на конкурентните производители на чипове, по-специално AMD.

Освен това Intel беше обвинена, че е платила на германския търговец на дребно Media Saturn Holding за отказа му да продава компютри, които използват компоненти на конкуренти.

През 2009 г. беше решено, че подобни „отстъпки” значително намаляват пространството за маневриране на конкурентите на Intel, което води до по-малко алтернативи за потребителите и по-малко стимули за конкурентите да правят иновации.

Intel енергично протестира срещу решението. И ако през 2012 г. жалбата беше отхвърлена, то през 2014 г. компанията стигна до най-висшия орган – т.нар. Европейски съд, който върна делото на Европейския съд с обща юрисдикция през 2017 г. за ново разглеждане.

През януари, след повече от десетилетие на съдебни спорове, съдът застана на страната на Intel, като нарече предишния анализ на поведението на компанията непълен и призна, че не може да установи правна норма, според която отстъпките в този случай биха могли да имат „анти-конкурентен” ефект.

Европейската комисия обаче няма да се откаже от претенциите си към чипмейкъра. През април Брюксел обяви, че ще обжалва решението на съда за отмяна на глобата. В момента тече производството по обжалване.

Коментар