Започват изпитания на оптиката за бърз интернет

Проектът за високоскоростен интернет е единственият в ИКТ сектора у нас, който се финансира с европейски средства, и затова той е като бяла лястовичка, заяви Красимир Симонски

Проектът за високоскоростен интернет е единственият в ИКТ сектора у нас, който се финансира с европейски средства, и затова той е като бяла лястовичка, заяви Красимир Симонски

Тази седмица започват изпитанията на оптичните кабелни трасета по проекта за високоскоростен интернет, стана ясно днес на пресконференция в София. Проектът е единственият в ИКТ сектора у нас, който се финансира с европейски средства, затова той е като бяла лястовичка, обяви Красимир Симонски, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” (ИА ЕСМИС).

Предстои измерване по оптичната линията Пловдив-Раковски-Брезово, която е с обща дължина 40 км, съобщи ръководителят на проекта Васил Василев. В община Раковски достъп до бърз интернет ще имат общинската администрация, 3 училища, 4 държавни институции, полицейският участък, пожарната, Български пощи и едно болнично заведение. В община Брезово свързаност ще получат общинската администрация, полицейският участък, 2 училища, 1 читалище, Български пощи и Дирекция социално подпомагане.

В ход е доставката и подготовката за инсталиране на комуникационното оборудване на трасетата Разград-Самуил с обща дължина 20 км, Хасково-Минерални бани – 20 км, Хасково-Стамболово – 22 км, Хасково-Симеоновград – 32 км, Пловдив-Брезово – 40 км и Перник-Ковачевци – 28 км.

Общата дължина на оптичното трасе, което ще бъде изградено след приключване на проекта, е приблизително 870 км. Като разходи то се равнява на изграждането на 6 км магистрала.

„За съжаление, над 80 на сто от разходите по проекта отиват за изкопни работи, затова сме се договорили с Агенция пътна инфраструктура при изграждането на автомагистрала „Струма” предварително да се полагат тръби и за оптичните кабели”, поясни Красимир Симонски. „Двете институции заедно търсим решение и на въпроси, свързани с автомотизацията на пътищата и следенето на трафика. Местата, където ще има оптична свързаност от следващо поколение, ще бъдат от полза и за органите на КАТ”, допълни той.

Проектът трябва да приключи през май 2015 г. Оптичното трасе ще осигури свързаност на 29 общини и 24 населени места или на 7% от територията на страната. Достъп до високоскоростен интернет от следващо поколение ще имат 277 765 души, което е 8% от населението, живеещо извън областните градове и столицата или 4% от населението на България.

Общата стойност на проекта е 39 млн. лв., като 85% от общите допустими разходи са съфинансирани от ЕФРР и 15% от Националния бюджет. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Коментари по темата: „Започват изпитания на оптиката за бърз интернет”

добавете коментар...

  1. Иван

    Още в София не са оправили Интернета с тези тиранозаври Вива-БТК и разните купени кабеларки хлебарки – хубаво нека и за други селища да правят обаче като се вижда мизерията в големите градове – то тези просто се крадат за нищо работа дори и копането не го правят.

    Как ще свързват отдалечени селища към градовете след като в самите големи градове е джунгла с много скапан интернет и високи цени.

Коментар