Засилваме партньорството със САЩ в киберсигурността

„Сега е най-подходящото време да се говори за киберсигурност”, заяви Джъстин Фридман
(снимка: InfoSec SEE 2020 / Zoom)

Киберсигурността е сред най-важните аспекти на сътрудничеството между Съединените щати и България, заяви заместник-ръководителят на мисията на посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман при откриване на най-голямата конференция за киберсигурност в региона – InfoSec SEE 2020 – днес в Правец.

„Сега е най-подходящото време да се говори за киберсигурността, защото вчера двете страни подписаха десетгодишна пътна карта за сътрудничество в сферата на отбраната”, посочи Фридман, визирайки посещението на министъра на отбраната Красимир Каракачанов в САЩ и срещите му с американския държавен секретар Майк Помпео.

САЩ ще отпуснат 8 милиона долара за подобряване на капацитета на България в сферата на киберсигурността. Скоро ще бъде назначен и специален съветник по киберсигурност, защото тази сфера е от особено важно значение за партньорските отношения между правителствата на двете страни, посочи Фридман.

Неслучайно технологичното ниво и рисковете за бизнеса са във фокуса на форума днес, коментира Джъстин Фридман. „Атаките на киберпрестъпниците водят до загуба на лични и корпоративни данни,  кражби на самоличност, пробиви в държавни институции и други, но най-важното е, че има риск за вас и вашия бизнес. Според някои анализатори, всяка секунда 80 души стават жертви на киберпрестъпления, което представлява около 1,5 милиона човека, пострадали от кибератаки за денонощие по цял свят. Това означава и финансови загуби в милиарди долари, повечето от които остават невъзстановими. В обществото това се отрязава като загуба на доверие в институциите, което не може да се измери”.

Фридман подчерта ролята на комуникационните технологии и особено на 5G за създаването на нови условия за бизнес и нов тип услуги. „Но тези нови условия предоставят възможности и на киберпрестъпниците, които могат да използват мрежата за техните зловредни цели. Затова сме особено загрижени и следим с внимание избора на доставчици на 5G мрежи, които трябва да са доказани и сигурни. Два и дори три пъти трябва да се мисли, когато се избират компании – доставчици. Добрата новина е, че вече има много водещи доставчици, които разбират съвременните предизвикателства и не всички те са от САЩ”.

През следващите седмици се очаква българска делегация от ИТ специалисти да замине за САЩ, за да обсъди проблемите относно 5G мрежите и тяхната сигурност, съобщи Фридман.

Не на последно място заместник-посланик Фридман отбеляза и високото ниво на българските ИТ специалисти, което е причина много американски компании да открият свои офиси и кол-центрове в България.

„Киберпрестъпниците работят като общност, а не индивидуално, те ползват тъмната мрежа (darknet), за да се организират и да обменят опит. Затова и специалистите, които се борят с киберпрестъпленията,  трябва да създадат общност, която да пази хората”, каза в заключение Фридман.

Начинът, по който общуваме, правим бизнес и се отнасяме към собствената си сигурност, се промени, заяви Анелия Костадинова при откриване на InfoSec SEE 2020
(снимка: InfoSec SEE 2020 / Zoom)

За първи път InfoSec се провежда и в присъствен, и в онлайн формат. „Организирането на InfoSec SEE 2020 за нас е истински успех от гледна точка безпрецедентната и трудна, историческа ситуация в момента, която е предизвикателство за бизнеса. Но едно е сигурно – променихме начина, по който общуваме, правим бизнес и се отнасяме към собствената си сигурност. Целта на двудневната конференция е да се предложи най-доброто от водещите компании в сферата на сигурността пред представители на страните от региона”, заяви Анелия Костадинова, управител на КОМПЮТЪР 2000 България – компанията-организатор на конференцията.

За предизвикателствата, които дигиталната трансформация у нас поставя в условията на Covid-19, говори и д-р Красимир Симонски, заместник-председател на Държавна агенция „Електронно управление” (ДАЕУ). „Тази пандемия послужи като сериозен импулс за задвижване на дигиталната трансформация. Стана ясно, че целият свят трябва да се промени, за да се приспособи към ситуацията. Например, в сферата на образованието години наред  се говореше за онлайн обучение, а сега само за седмица се наложи то да се приложи на практика”.

„Девизът на нашето европредседателство беше „Съединението прави силата”. А в сферата на киберсигурността той важи с особена сила, защото никое правителство не може да са справи само, без да си сътрудничи с другите правителства”, каза д-р Симонски. Като пример той посочи европейският механизъм за сътрудничество, който бе създаден за справяне с проблемите, възникнали през 2017 г. от атаките на червея WannaCry.

Симонски акцентира върху тенденцията на ръст на сериозните инциденти. Това означава, че хакерите прилагат инженерен и все по-мащабен подход при атаките. Статистика за 2020 г. сочи, че най-много са измамите (48%) и атаките чрез злонамерен код (35%). Докато само преди четири години, през 2016 г., измамите са били 24 на сто, а атаките чрез злонамерен код – 30% от общия брой на киберпрестъпленията.

Пандемията послужи като сериозен импулс за дигиталната трансформация, смята Красимир Симонски
(снимка: InfoSec SEE 2020 / Zoom)

Стратегията на правителството за периода 2021-2027 г. , осъвременена тази година, е свързана със сериозни промени, касаещи сферата на киберсигурността, съобщи Симонски. От 672,5 млрд. евро, предвидени от ЕС за възстановяване и устойчиви структури, 6,2 милиарда евро са за България, от които минимум 20% трябва да са за дигитални проекти. По новата оперативна програма за иновации и дигитална трансформация са предвидени 260 млн. евро и 5,5 милиона евро за специален фонд по сигурността.

Сферите, в които ще се инвестира за подобряване на киберсигурността, са разделени на национално, секторно, организационно и индивидуално ниво, като във фокуса на правителствената програма са критичните системи на малкия и средния бизнес, подчерта д-р Симонски.

Рада Станева

Рада Станева

Коментари по темата: „Засилваме партньорството със САЩ в киберсигурността”

добавете коментар...

  1. blabla

    Сибра ли се и си говорили за сигурност. Ми говорете си, утре може и за пътуване във времето, резултатъ ще е един и същ.

  2. Anonymous

    Pycка подлого
    Джесика Ким ще те вкара в тайните затворите на црy за да си кажеш всичко.

  3. Българин

    Да се разбира – ще ни забранят да купуваме евтин Хуавей. Ще ни продават скъпо демократично оборудване, което само ЦРУ ще може да подслушва.

  4. Anonymous

    Хубаво е да си ус щат ,а не в ес.

  5. Браво 9,5 мил $ за 4 г

    За по-малко от 4 години на поста Джесика Кин печели като водещ обвинител три важни дела:

    United States v Harrison et al. – за сложна инвестиционна измама, включваща основатели на спортните напитки OXYwater, отмъкнали от инвеститорите си над 9 милиона долара;

    United States v Foster – произтичащ от тоз ислучай дело за мениджър, измамил известни в обществото клиенти и извършил данъчни измами;

    United States v Hoyo – измама срещу двама социално слаби американци, от които са откраднати половин милион долара под формата на акции и пенсионни вноски; в този случай Ким представя толково убедително тезата на обвинението, че след седмица делото приключва, защото обвиненият предлага да признае вината си.

  6. Anonymous

    Джесика Ким също така е повдигала обвиненията по първите два случая с кибер измами в този район на Охайо и е била в екипа обвинители срещу 23-ма заподозрени членове и съратници на известната транснационална престъпна организация MS-13. (бел.ред. – Mara Salvatrucha е основана през 80-те години в Лос Анджелес от бягащи от бруталната гражданска война в Салвадор, но се рараства в началото на ХХl век до над 10 000 членове в множество щати на САЩ). Млад и неуморен прокурор е човекът на САЩ за върховенството на закона в България

  7. Anonymous

    Джесика Ким идва от Южния район на щата Охайо, където е помощник прокурор и отговаря за борбата с кибер престъпленията

  8. Anonymous

    Скоро ще бъде назначен и специален съветник по киберсигурност, защото тази сфера е от особено важно значение .

    Има us съветник по енергетика.
    Има us съветик по право.

  9. infos театър преди кpa$ба

    ЕС за възстановяване и устойчиви структури, 6,2 милиарда евро са за България.

Коментар