Работещо е-управление – само при адекватна нормативна база

ДАЕУ работи по текстове на ЗЕУ, които ще направят по-ефективно прилагането на закона
(снимка: ДАЕУ)

Нормотворчеството е изключително важно, за да имаме работещо електронно управление, заяви Красимир Симонски, председател на Държавна агенция „Електронно управление” по време на първото заседание на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в 46-то Народно събрание.

„Без адекватна нормативна основа, каквато е Законът на електронно управление (ЗЕУ) и наредбите към него, Законът за електронна идентификация и Законът за киберсигурност, не можем да говорим за ефективност на процесите”, каза Симонски.

Експерти от ДАЕУ работят по текстове в ЗЕУ, които да подобрят ефективното прилагане на закона, защото зад всяка изменена алинея стои конкретен проблем, препъникамък, който пречи за реализиране на е-управлението, допълни той и посочи като пример пропуски в ЗЕУ, които дават основание на някои администрации да изискват хартиени документи.

Пандемията промени отношението на хората към цифровите технологии и доведе до значителен ръст в използването на електронни услуги. Това мотивира агенцията да бъде по-взискателна в предлагането на нови, качествени и сигурни е-услуги, улесняващи работата на гражданите и бизнеса с администрацията, заяви още председателят на ДАЕУ.

Той представи пред Комисията и контролните функции на ДАЕУ за спазване на принципите на е-управление в публичните институции, както и изискванията за мрежова и информационна сигурност.

„Отворени сме за диалог и предложения, които да направят работещо електронното управление в България”, обяви Красимир Симонски. Той получи уверение от председателя на парламентарната комисия по дигитализация, електронно управление и информационни технологии Ивайло Мирчев, че Комисията ще търси активното съдействие на ДАЕУ при решаване на различни казуси, свързани с е-управлението.

Коментари по темата: „Работещо е-управление – само при адекватна нормативна база”

добавете коментар...

  1. Бабел

    Най-накрая.
    Тази Комисия по дигитализацията да изчисти простака от сървъра.
    И да се подредим в правилен ред.
    Откога от интелекта се чака точно това.
    А дано нещата се случат по-бързо.

Коментар