Брюксел вдигна мерника на Huawei и ZTE

ЕК ще разследва антиконкурентни практики на китайските компании

ЕК ще разследва антиконкурентни практики на китайските компании

Европейският съюз се готви да разследва антиконкурентни практики при импорта на мобилно мрежово оборудване от Китай. Усилията ще бъдат насочени върху дъмпинга и субсидирането на производството на телекомуникационна техника от страна на китайското правителство, предаде Ройтерс.

В официалното изявление от Брюксел не се съобщава за кои компании става въпрос. Европейският комисар по търговията Карел Де Гухт е заявил пред Ройтерс, че с дъмпинг се занимават Huawei и ZTE.

Разследването все още не е започнало, тъй като ЕК се опитва да потуши конфликта по пътя на преговорите. Китай, от своя страна, заплаши с ответни мерки. „Надяваме се, че ЕС ще се въздържи от протекционистични мерки или ограничителни действия”, коментира официален представител на правителството.

Китай е вторият по значимост партньор на Европейския съюз след САЩ. Според анализатори, импортът на китайско телекомуникационно оборудване в Европа възлиза на около 1 милиард евро годишно.

В отговор на обвиненията на Карел Де Гухт, представител на Huawei заяви, че компанията играе честно на всички пазари и побеждава благодарение на своите технологии и качеството на услугите, а не с помощта на дъмпинг или субсидии.

ZTE все още не е уведомена от Брюксел за разследването, но също отрича за дъмпинг или незаконни субсидии от китайското правителство. От компанията признават за наличието на финансова поддръжка от страна на властите, но тя била малка и съпоставима със субсидиите, получавани от европейските производители в техните страни. ZTE отбелязва, че делът й в Европа е много малък и съответно разследването също ще има слаб ефект.

Коментар