Dell атакува със 100-доларов компютър-флашка

Потребителите на Project Ophelia могат да го управляват отдалечено през смартфон

Потребителите на Project Ophelia могат да го управляват отдалечено през смартфон

Американската компания Dell прави сериозна заявка за лидерство в нов пазарен сегмент – компютри с размерите на флашка. През юли тази година на пазара се очаква комерсиален продукт, разработен в рамките на проекта Project Ophelia.

Компанията от Тексас, която в момента е в процес на приватизация, показа компютъра-флашка за първи път на изложението CES 2013 г. в Лас Вегас през януари т.г. Сега устройството е готово за пазара и ще се предлага на цена около 100 долара.

Миниатюрният компютър Project Ophelia излиза на пазара през юли на цена 100 долара

Миниатюрният компютър Project Ophelia излиза на пазара през юли на цена 100 долара

Project Ophelia работи под управление на операционна система Android 4.0. Разполага с безжични модули Wi-Fi и Bluetooth и предварително инсталирано приложение Wyse PocketCloud, което позволява отдалечен достъп от смартфон. Компютърът се свързва към монитор или телевизор посредством интерфейс HDMI.

Потребителите на устройството ще могат да работят с интернет и да преглеждат мултимедийни файлове, вкл. с висока резолюция. Миниатюрният компютър ще предложи също възможност за пускане на приложения от онлайн каталога Google Play.

Dell ще предостави първата партида Project Ophelia на разработчици. След провеждане на тестове, компанията ще предложи компютъра и на телеком оператори, а по-късно ще пусне модел за масовия потребител.

Тексаската компания  не е единственият производител на миниатюрни компютри. Подобни устройства разработват компаниите FXI Technologies (модел Cotton Candy) и PQ Labs (модел iStick). И двата конкурентни компютъра работят под управление на операционна система Android.

Коментари по темата: „Dell атакува със 100-доларов компютър-флашка”

добавете коментар...

  1. ?

    Тия dell откриха топлата вода. Такива “компютри-флашки” с андроид се продават вече от няколко години, има модели за доста под $100.

  2. БМ

    Ако този компютър-флашка се наложи, най-накрая може би ще започнат да се предлагат телевизори с вграден компютър.
    Не мога да разбера защо при положение, че един компютър струва около 800 лв, а ТВ около и над 1500, последните не се предлагат с компютърни възможности. Ето за 100$ може да има вграден компютър в ТВ, а на производителя ще му струва много по-малко!
    Едва в последно време взеха да предлагат вградени в ТВ някакви мижави браузъри, но те са далече от ПК. Ако цената на ОС ги притеснява, Андроид е чудесна възможност, а и вече предлага доста добра функционалност.

Коментар