Време за ежегодна профилактика на компютъра

Рано или късно идва момент, в който компютърната ви система вече не е същата, или, както се казва, „вече не мирише на ново”. На Windows му трябват десет минути, за да се зареди, а вентилаторите звучат по доста странен начин и се опитват да ви информират, че нещо не е както трябва.
Ако РС-то ви е достигнало този критичен момент, време е да запретнете ръкави и да направите всичко възможно да върнете „живеца” във вашата любима „кутия” за работа и развлечение.
Възстановяването на предишния блясък може да стане чрез закупуване на по-нови хардуерни компоненти, дори и да имате ограничен бюджет. Добавянето на памет е един от вариантите, тъй като само с още един чип ще почувствате разлика, особено ако в момента имате 256 или дори 512МВ памет.
Можете да опитате да „съживите” системата и да я направите пак да се чувства като нова, без разходи за хардуер. За целта ще са ви необходими няколко неща: отвертка, флакон със сгъстен въздух, фино машинно масло, диск с Windows XP Home или Professional (ако решите, че вече е нужна преинсталация) и мека кърпичка или четчица. След като сте приготвили всичко необходимо и сте си освободили достатъчно време, можем да започнем.
Почистване на вентилаторите
Проблемите с вентилаторите не са никак маловажни и са тясно свързани със „здравето” на компютърната ви система. Рано или късно вентилаторите ще забавят темпото, освен ако работите в необичайно чиста стая.
Един от най-критичните вентилатори е разположен над процесора и, както може би се досещате, проблемите с него могат да струпат върху главата ви куп неприятности от рода на постоянни сривове и софтуерни проблеми, предизвикани от жегата. Ако този вентилатор спре, много бързо това ще се случи и на компютъра, като в някои случаи може да се окаже перманентно състояние.
Така че, проблемите с вентилаторите никога не требва да се пренебрегват, особено в летните горещини, когато температурите се покачват значително. Без значение дали става въпрос за вентилатора на процесора, видео картата или захранването, чуете ли свистене, значи е дошло време да се намесите и да решите проблема, преди да е придобил по-голямо значение.
Наслагването на прах е основен проблем за вентилаторите и за компютъра като цяло. За да го намалите, освен регулярното минаване през помещението с прахосмукачка в ръка, трябва да поставите компютъра на колкото се може по-голяма височина, по възможност да не е директно върху килима или на пода.
Когато прахта се насложи в смазката на вентилатора, тогава започва и досадният скърцащ шум. Сериозен враг за здравето на компютърната система, както и на голяма част от електрониката, е и цигареният дим. Така че, избягвайте да пушите в „компанията” на компютъра ви.
В повечето случаи вентилаторите лесно могат да бъдат заменени с нови и то на сравнително достъпна цена. Но ако смятате, че във вашите все още има живот, трябва само да ги почистите, да ги смажете и да се надявате, че направената процедура ще удължи живота им.
Можете да откриете проблемния вентилатор при отворен работещ компютър. След като сте локализирали виновника за шума, изключете системата и махнете "болния" вентилатор. Изчистете видимия прах с помощта на кърпичка и четчица за перките и тялото му. Имайте предвид, че използване на сгъстен въздух за почистване не е препоръчително, тъй като въздухът може да завърти перките доста по-бързо от желаното и така да доведе до повреда на лагера вътре във вентилатора.
Статичното електричество не е проблем за частите на вентилаторите, така че извън компютърната кутия спокойно използвайте кърпички от какъвто и да е материал, за да почистите вентилатора.
След това отделете лепенката от гърба му, като по този начин ще получите достъп до „резервоара” за масло, който може да е покрит с гумена тапичка, но това не е задължително. Ако спомената тапичка присъства, внимателно я извадите с помощта на отвертката, след което трябва да поставите една капчица масло във вентилатора. Поставете отново лепенката или я заменете с нова.
И така, би трябвало проблемът с шума вече да е решен. В някои случаи тази процедура може да доведе само до краткотрайно решение, което означава, че закупуването на нов вентилатор е неминуемо.
Почистване на компонентите
Обикновено прахта върху дънната платка и различни карти, заели PCI слотовете, не е толкова вредна. Разбира се, ако е в огромно количество, ще пречи на топлоотдаването или пък може да задръсти разширителните слотове. По-скоро, неправилното почистване може да доведе до сериозна вреда. Почистването на компонентите вътре в кутията трябва да става много внимателно, като при никакви обстоятелства не използвайте платнени кърпички или прахосмукачка.
Решението е флакон със сгъстен въздух. Хубаво е тази процедура да бъде извършвана навън или на място, което след това лесно ще почистите. По възможност дръжте флакона във вертикално положение. Първоначално ще се образува облак от прах, така че не е лошо да помислите и за себе си, като се екипирате с маска и очила.
"Почистване" на софтуера
След като вече сте почистили хардуера на вашия компютър, време е да направите нещо подобно и със софтуера. Операционната система Windows има навика да събира разни „неща”, чието количество непрекъснато нараства. В един момент, този допълнителен и страшно ненужен „багаж” може да забави сериозно работа на операционната система, което ще се отрази доста неблагоприятно и на вашата работа.
Може би най-доброто решение, когато нещата опрат до „кокала”, е да преинсталирате операционната система, но това означава доста загубено време. Така че, преди да тръгнете към тази крайна стъпка, можете да направите опит да подобрите нещата, като премахнете всички ненужни файлове и програми, дефрагментирате твърдия диск и т.н. (повече по този въпрос вижте в статията „ Как да върнем “живота” в нашия компютър”).
При работата си потребителите качват доста програми, някои от които се добавят към списъка със стартиращите  заедно с Windows приложения. Това е и една от често срещаните причини за забавяне на операционната система, особено при нейното зареждане. Има няколко възможности да предотвратите автоматичното стартиране на програми. Една от тях е чрез софтуер за оптимизиране на системата, който предлага подобна функционалност. Друг начин е посредством препратката startup в менюто Start от All Programs – ако премахнете препратката на съответното приложение, то няма да се зарежда при стартиране.
Можете да премахнете ненужните стартиращи се файлове и чрез удобния инструмент MSCONFIG. За да го стартирате, изпълнете startrun, след което въведете msconfig. Изберете етикета startup. По този начин ще имате достъп до приложения, които се стартират при зареждане и работят на заден план. Освен просто имена, тук ще видите и директориите, където се намират приложенията, което ще ви помогне да определите дали дадено приложение е важно или не.
Трябва, разбира се, да изчистите системата си от вируси и друг зловреден код (повече информация тук и тук).
Превантивна поддръжка
Имате възможност да намалите до минимум случаите, в които се налага да си цапате ръцете и да правите всичко описано по-горе по почистване на компонентите и вентилаторите. Ако компютърът ви се намира под бюрото или на пода, го преместете колкото се може по-високо.
Също така от време на време проверявайте вътрешността на кутията, за да се убедите, че всичко е наред и че по компонентите няма прах. Освен това помислете и за добрия въздушен поток, т.е. ако има "мотаещи" се кабели, опитайте се да ги „посъберете”, така че да не пречат на проветряването.

Не забравяйте да изчиствате натрупващите се временни файлове, както и да дефрагментирате диска от време на време. Тогава действително ще имате по-малко проблеми и работата ви ще бъде по-приятна.

Коментар