Робот-пожарникар замества човека

Хърватска компания, в екип с партньори от Гърция, Испания и Обединеното кралство, разработва робот с дистанционно управление, който помага на пожарникарите и спасява работници в критични ситуации, съобщи Европейската комисия.

Роботът-пожарникар MVF-5 може да устои на температура до 1000°C в продължение на 25 минути. Той замества човека при пожар в химически завод, нефтена рафинерия, летище, метростанция или тунел, при които опасността от нараняване или смърт е изключително голяма.

MVF-5 е уникална мултифункционална роботизирана система за гасене на пожари, която се управлява от безопасно разстояние с помощта на технология за дистанционен контрол. Ниският център на тежестта в комбинация с мощен двигател позволява отлична маневреност на робота.

Оборудван с най-новите противопожарни технологии, както и с две бутилки за вода и пяна, MVF-5 може да гаси пожари с минимални щети за себе си и операторите, които остават извън зоната на опасност по време на работа. Роботът може да използва вода, пяна или комбинация от двете течности за гасене.

MVF-5 се управлява от разстояние до 1500 метра. Системата GPS-INS (Global Position System – Inertial Nafigation System) гарантира връщане на робота към първоначалното местоположение, дори ако радиокомуникацията се загуби.

Коментар