Intel държи ключа за възраждане на РС пазара

Atom процесорът Bay Trail може да даде тласък на нова ниша мобилни компютри с цени около 200 долара

Atom процесорът Bay Trail може да даде тласък на нова ниша мобилни компютри с цени около 200 долара

Ултратънки компютри със сензорни екрани и цени от порядъка на 200 долара могат да възродят РС пазара, смятат анализатори от IHS. В момента ултрабуците струват по 1000 и повече долара, но намаляване на цените в пъти не е фантастика, коментира пред ZDNet старши анализаторът Крейг Стайс.

Това може да се случи само с благословията на Intel, от която се очаква да направи съответните отстъпки в цените на чиповете. Стайс припомня историята с нетбуците, които в пика на своята популярност струваха по 200 долара. Изчисленията на анализатора показват, че стойността на компонентите за мини лаптоп с 10,1-инчов екран, процесор Atom N2600, дънна платка Intel, оперативна памет 2 GB DDR3 и твърд диск 160 GB възлиза на 208 долара.

Стайс се позовава на скорошно изявление на оттеглилия се CEO на Intel Пол Отелини, в което той обеща към края на годината ултратънки сензорни ноутбуци на база Intel процесор, различен от Core.

Intel контролира до 33% от общата стойност на компонентите, влизащи в състава на мобилните компютри. Ако компанията направи отстъпки за процесорите и дънните платки, OEM производителите ще могат да намалят цените на своите продукти, които ще продължат да поевтиняват под влияние на пазарната конкуренция.

За разлика от нетбуците, които имаха слаба изчислителна мощ, компютрите с ново поколение процесори Intel Atom Bay Trail ще предложат висока производителност и ниска консумация и това ще ги направи много по-привлекателни в очите на потребителите. Евтините ултратънки лаптопи за ползване и създаване на съдържание ще дадат нова посока в развитието на пазара на мобилни РС, смятат анализаторите.

За да се реализира подобен оптимистичен сценарий, е необходимо още едно условие. Освен обещаващите характеристики на чиповете Bay Trail, самите производители на РС трябва да се стремят към постигане на цени от 200 долара, посочва IHS. На тях ще им се наложи да жертват част от печалбата от един такъв ноутбук, като компенсират с по-висок обем на продажбите.

Коментар