Флашове с удвоен капацитет на всеки девет месеца

На всеки девет месеца флаш паметите удвояват капацитета си. При твърдите дискове двукратното увеличение става малко “по-бавно” – всяка година. Фактите констатира авторитетната компания за проучвания на пазара IDC.
Гладът за памет едва ли е бил по-силен някога. Нуждата на офиса от капацитет за съхранение и пренасяне на все по-нарастващия обем от данни вдигна високо летвата пред производителите на твърди дискове и флаш драйвове. Устройствата за цифрово забавление, като персонални аудио/видео плеъри също дадоха тласък на сторидж индустрията.
При своя дебют през 2001 година iPod предостави на потребителите 5-гигабайтов твърд диск. Сега мултимедийният плеър на Apple е достъпен в множество варианти – от ултра тънкия iPod Nano с 4GB флаш до видео модела iPod с 60 GB твърд диск. Място, достатъчно за съхранение на хиляди песни и фотографии.
Въпрос на време е капацитетът на твърдите дискове да достигне терабайтовата граница. Водещите производители – Seagate, Hitachi, Toshiba, Western Digital и Samsung се надпреварват да предлагат иновационни продукти, с все по-голям капацитет.
След като плътността на дисковите плочи достигна своя лимит, компаниите се насочиха към технологията на перпендикулярен запис, за да поддържат темпа на растеж на гигабайтите в едно устройство. Анализаторите на пазара очакват към края на годината да се продават компютри за офиса и дома с дискове от 750 гигабайта. Измерен в аспекта на забавлението, този капацитет означава 375 часа телевизионни програми, 75 часа видео с висока дефиниция, повече от половин милион фотографии и над 10 хиляди музикални CD в цифров MP3 формат.

Твърди дискове и флаш
Нарастване на капацитета
– на всеки девет месеца флашовете удвояват своя капацитет; твърдите дискове – за една година
Основни играчи в HDD и флаш бизнеса
Seagate, Samsung, Hitachi, Toshiba, Western Digital, SanDisk 
Прогнози
– в края на 2006 г. – твърди дискове за РС с обем 750 гигабайта;
в края на 2007 г. – твърди дискове за РС с обем 1 терабайт, и за лаптопи с обем 200 гигабайта;
– до 5 години – флашове с капацитет 32 гигабайта  

След още една година настолните РС ще идват с твърди дискове по 1 терабайт, а в лаптопите ще се вграждат 200-гигабайтови драйвове. Освен в РС и лаптопи, твърдите дискове навлизат и в гейм конзолите, телевизорите, портативните медийни плеъри, цифровите видеорекордери и дори в системите за навигация на автомобилите.

Още по-висока е динамиката при флаш паметите, където нарастването на капацитета се постига по два начина: чрез увеличение на броя на битовете в клетките на силициевите чипове, и чрез вмъкване на повече слоеве от клетки в едно и също пространство. Флаш чиповете, за разлика от твърдите дискове, нямат движещи се части, което ги прави много по-надеждни и удобни за пренос на информация.
В близките години флаш драйвовете, с размери колкото ключодържател, ще достигнат капацитет от 32 гигабайта, прогнозират експерти. На-големият доставчик на флашове в момента е компанията SanDisk. Освен в плеъри и като самостоятелни джаджи за съхранение и пренос на информация, флашовете ще намерят приложение в клетъчни телефони и ултракомпактни лаптопи.

по темата: „Флашове с удвоен капацитет на всеки девет месеца”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    ха, досадна грешка е станала, за гигабайти става въпрос

  2. TechNews.bg

    Анализаторите на пазара очакват към края на годината да се продават компютри за офиса и дома с дискове от 750 мегабайта.

    – Тази част от статията от коя година е? 🙂

Коментар