Идва юлска ценова война между Intel и AMD


Пореден епизод от процесорните войни между Intel и AMD предстои този месец. Лидерът Intel обяви ценова кампания с начало 22 юли, но неговият основен конкурент AMD планира изпреварващ ход. Очаква се вторият по големина производител на процесори да намали цените на своите двуядрени модели Athlon 64 X2 с 15-30%, според производители на дънни платки, на които се позовава 
digitimes.com.
 
Макар и AMD да не е обявила официално своите намерения, вече се носят слухове, че най-много ще поевтинеят процесорите Athlon 64 X2 4000+ и 6000+, които в момента струват $104 и $241 съответно. Цените на едноядрените чипове Athlon 64 също ще паднат с до 15%, а тези на процесорите от серията Sempron ще се продават с до 17% по-евтино, твърдят тайванските източници.
 
Ценовите войни между двете компании са добре дошли за потребителите, но не и за техните инициатори. Миналото лято, отново през юли, подобни акции доведоха до неприятни финансови резултати и за двете страни.
 
По-рано тази година, през април, Intel свали цените с до 40% за част от своите сървърни процесори, като не пропусна да направи по-атрактивни за клиентите и десктоп чиповете си.
 
На 22 юли гигантът планира да "среже" още по-драстично цените на някои свои чипове. Предвиденото намаление с до 50% цели да неутрализира ефекта от пускането на пазара на следващото поколение процесори на AMD за сокет AM2+.

Изпреварващият ход на AMD пък предвижда намаление на двуядрените процесори от нисък и среден клас. Очаква се моделите 6000+ да се продават на OEM-и (производители на оригинално оборудване) и дистрибутори на цени в диапазона $169-177.
 
Така AMD ще се доближи до цената от $163 на интелския процесор E6550, планиран за 22 юли заедно с моделите E6750 и E6850. Компанията освен това ще предприеме и атака на развиващите се пазари с евтини едноядрени процесори, според източници от тайванската ИТ индустрия.

Коментар