Интернет спасява 840 котки от изяждане

 
С помощта на интернет беше спасен животът на 840 котки, подготвяни за изяждане в китайска провинция.
 
Историята започва със съобщение от Хуо Пуянг, активен борец за права на животните, че два товарни камиона превозват в картонени кутии котки. Пуянг получил сигнал от жена, която издирвала своите домашни питомци и случайно се натъкнала на камионите, разкрива публикация в TechLabs.
 
Събщението на Пуянг в интернет било поето от трийсетина защитници на правата на животните, които установили, че товарът с котки пътува към провинция Гуандун, където местните жители ядат всичко що лети, пълзи и плува. За находката била уведомена и полицията.
 
Поради липса на доказателства, че котките са откраднати, властите пуснали шофьорите да продължат по маршрута. Те обаче предложили друг изход от ситуацията, като поискали за всяко коте по $1.8. С общите усилия на активистите били събрани $1300 за свободата на 840 котки
.

 
Интернет и мобилн
ите телефони нееднократно помогат за разпространение на важна обществена информация в Китай. Така например, неотдавна в южния пристанищен град Сямън било преустановено строителството на химически завод, след като хиляди притежатели на мобилни телефони получили SMS, който ги информирал, че предприятието е екологична бомба.

 
Подобни акции, разбира се, не са по вкуса на китайското правителство, което се готви да въведе цензура в достъпа до сайтове и на разговорите в чата.

Коментар