Проект насърчава стартиращи технологични фирми

 
Фирмите, които имат намерение да останат на пазара и продължат своето развитие, трябва да осъзнаят необходимостта от технологично развитие и внедряване на иновации в дейността си като средство за повишаване на конкурентноспособността. Това заявиха учени от Фондация ГИС – Трансфер Център и Центъра за иновации на БАН, по време на пресконференция за резултатите от проекта INTER GET UP/BG, финансиран по програма ФАР.
 
Един от най-ефективните и доказали се начини за повишаване на конкурентноспособността на индустрията е именно чрез насърчаване на инвестициите в нови технологии. За това е необходимо създаване на подходяща инфраструктура като индустриални и технологични зони, инкубатори, центрове за трансфер на технологии и иновативни клъстери от предприятия, посочиха учените.
 
Сред мерките за повишаване конкурентоспособността на икономиката е създаването на иновативни стартиращи фирми от типа малки и средни технологично ориентирани предприятия. За целта е необходимо организиране на изследователски и технологичен трансфер на научните организации към производството.
 
INTER GET UP/BG е насочен към стартиращи технологично ориентирани фирми (СТОФ), които се нуждаят от подпомагане на дейността им чрез внедряване на най-нови технологии, създадени в резултат на научни разработки. Проектът подпомага участието на България в инициативите INTERREG IIIB (CADSES) и INTERREG IIIC с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (Изпълнителна агенция по Програма ФАР).
 
8 фирми са привлечени и подпомогнати по проекта с цел експериментиране на модела. Сред тях са "ТДП Груп" и "Боди Д– Лаборатория", Пловдив; "Аквапродукти", Ямбол; "Цинкавър" и "Оптимус – Консулт", Търговище; "ТИХЕРТ", Шумен; "М и С" ООД Русе, "Мони 83 ООД", с. Богдан, община Карлово.
 
За по-ефективно използване на ресурсите на държавата в рамките на проекта е изработена Концепция за подпомагане и стимулиране на стартиращи технологично ориентирани фирми. Тя предвижда експертно обсъждане на мерки и инструменти за подпомагане на СТОФ, фокусирани върху: трансфер на технологии и иновации; продажби и маркетинг; финансиране и кредитиране; инкубиране: технологични паркове и бизнес инкубатори; и трансферни технологични центрове (ТТЦ).
 
Преките контакти между учените-изследователи и консултанти, от една страна, и бизнеса, от друга, при подготовка и изграждане на стартиращи фирми се координират от Фондация ГИС – Трансфер Център в сътрудничество с Центъра за Иновации – БАН. Консултанти с опит ще подпомагат фирмите в изготвяне на проекти за кандидатстване към Националния иновационен фонд, в Програмите ФАР и особено за предстоящите конкурси на оперативните програми за усвояването на еврофондовете, както и за тези на Седма рамкова програма и Програма конкурентоспособност и иновации (CIP) на ЕС.

Коментар