Имплант от 3D принтер спасява бебе

Американски лекари спасиха живота на двумесечно бебе, имплантирайки трахеална шина, напечатана на 3D принтер. Детето страдало от пристъпи на трахеобронхомалация – рядко заболяване, причинено от запушване на трахеята поради недоразвит хрущял, което води до намаляване на притока на въздух към белия дроб и задушаване.

Операцията е проведена съвместно с учени от Университета Мичиган, след специално разрешение от администрацията на САЩ по хранителни продукти и лекарства.

Стъпвайки на данни от сканиране на трахеята и бронхите на детето, учените създали триизмерен модел на имплант със съответните размери. След това на лазерен 3D принтер била напечатана самата трахеална шина от биополимер.

В резултат на имплантирането на шина около трахеята на детето, неговите бронхи се отворили и започнали да работят нормално. В допълнение, шината позволява правилно формиране на хрущяла.

В повечето случаи подобни заболявания отшумяват след две-три години – до окончателно формиране на трахеята на детето. Изкуствената шина от биополимер се разгражда напълно в организма.

Благодарение на новия имплант, напечатан на 3D принтер, лекарите вече могат да лекуват заболяване, което е отнело стотици детски животи.

Коментар