Първите потребители на Vista срещат проблеми с интерфейса

Управлението на графичния интерфейс Aero на Windows Vista представлява голям проблем за много от потребителите, които използват шестмесечната операционна система на Microsoft, твърдят експертите по техническа поддръжка от Support.com.
Три са основните причини, поради които хората се обаждат за помощ при работата с Vista, разкриват специалистите пред informationweek.com. Потребителите се сблъскват най-често с навигационни проблеми, несъвместимост между устройства и затруднения с домашната мрежа.
Новият интерфейс обърква доста хора, които се опитват да локализират файлове или основни оперативни функции, констатира Support.com.
Свързването на устройства, като например принтери, MP3 плеъри и дигитални камери, също е проблем, който се дължи най-вече на остарелите драйвeри, според експертите по поддръжка.
И третият най-голям проблем е създаването на домашни мрежи. Потребителите изпитват сериозни трудности, когато искат да накарат компютър с Vista да намери XP машини, намиращи се в мрежата.
От компанията за техническа поддръжка дават няколко полезни съвета на притежателите на Windows Vista. Първият е да прочетат инструкциите на операционната система, наречени “What’s New in Windows Vista”, които се намират в „Welcome Center” в контролния панел.
За да избегнат проблеми с драйверите на устройствата, потребителите трябва да посетят уеб сайтовете на хардуерните производители, където да проверят дали вече има осъвременени драйвери за Vista.
Трето, за да създадат успешно домашна мрежа, потребителите на Vista трябва временно да изключат от XP компютрите “guest” акаунта и всички външни програми за защитни стени (firewalls).
Голяма част от бизнес организациите не бързат да възприемат Vista. По принцип, те ще изчакват първия сервизен пакет за операционната система, в който Microsoft ще оправи всички установени проблеми.
В същото време продажбите на Vista към крайни потребители са доста силни. Много от новите компютри, особено марковите, се предлагат именно с последната операционна система на Microsoft. Така домашните потребители първи се сблъскват с проблемите, съпътстващи всяка нова ОС.

Коментар