HP се справя добре, но може още, смята нейният шеф

 
Най-голямата компютърна компания в света, Hewlett-Packard, е подобрила бизнеса си, откакто Марк Хърд застана на нейното кормило преди малко повече от две години, твърди самият той, цитиран от Ройтерс. Има обаче все още много работа, която трябва да бъде свършена, допълва изпълнителният директор на гиганта.

В интервю за списание Fortune шефът казва, че би дал добра оценка на свършената досега работа под негово ръководство. Хърд оглави HP преди малко повече от две години, идвайки от по-малкия компютърен конкурент NCR. Оттогава акциите на компютърния гигант скочиха значително, което се дължи на солидното увеличаване на пазарния дял на HP.

Хърд добавя, че компанията се справя добре, но не отлично, каквото е неговото желание. Очакванията на компанията за продажбите в дългосрочен план остават скромни по растеж. Наскоро от HP обявиха растеж на приходите си с 13%, което е надминало очакванията, но проблемът е, че този растеж не е постоянен. Според изпълнителния директор, HP трябва да се смята за компания с растеж между 4% и 6%.

Стратегията на компютърната фирма относно придобивания на други компании ще остане както досега, а именно – насочена към малки фирми, без да се очакват мегасделки. Хърд разкри също, че HP смята да увеличи броя от 2000 компании, с които работи в целия свят, създавайки фокусирани екипи по продажби.

Един от основните проблеми, стоящи пред компанията, е не много успешното комерсиализиране на нейните иновации. Според теорията, ако измислиш и създадеш нещо велико, потребителите сами ще го намерят. Хърд обаче смята, че ако бъдат положени усилия иновациите да се продават по-добре, то резултатите на HP значително ще се подобрят.

Коментар