Intel ускорява Linux разработките

Нов сайт, посветен на мобилния Linux, стартира процесорният гигант Intel. Наречен "Mobile and Internet Linux Project", сайтът ще консолидира известен брой нови и съществуващи проекти на Intel за подобряване на Linux ядрото и други компоненти с отворен код.

Усилията на компанията са насочени към подобряване на управлението на енергийните разходи, потребителския интерфейс, употребата на безжични мрежи, уеб сърфирането, чата и разработката на софтуер за мобилни устройства. Intel се надява на помощ от програмисти извън компанията, както и на две Linux фирми, с които е подписала споразумение – Canonical и Red Flag Linux.

Продукти, плод на тези усилия, ще започнат да излизат на пазара след около 3 години, според CNET. Срокът, който си дава производителят на чипове, е разумен. Доста компании са опитвали да създават интернет джаджи с Linux операционна система, но без голям успех. Примери за това са Nokia 770 и по-новия N800, като и Foleo на Palm, който беше посрещнат доста студено.

Intel има интерес от пришпорване на индустрията, защото това би увеличило продажбите на чипове. Устройства като BlackBerry, Treo и iPhone доказаха, че съществува голям пазар за уеб сърфиране с мобилни устройства. Еднса от основните цели на "Mobile and Internet Linux Project" ще бъде подобряване на програмните инструменти.

Коментар