Интернет достъпът по оптика – най-бърз и най-евтин

Доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР, OECD) съобщава, че 60% от Интернет потребителите на нейните страни членки използват в момента широколентова връзка. В страните, преминали на оптични мрежи, цените са най-ниски, а скоростите на връзките с мрежата са най-високи, твърди анализът Communications Outlook 2007 с обем от 319 страници.

ОИСР представлява 30 от водещите икономики в света, вкл. САЩ, Франция и Япония. От региона на Източна Европа в организацията членуват Чехия, Словакия и Полша. Съседните на България страни Гърция и Турция също са част от ОИСР.

В Япония Интернет потребителите имат линии от по 100Mbps, което е с 10 пъти по-висока скорост в сравнение със средната за страните членки на ОИСР. Цените там са и най-ниските в ОИСР за един мегабит/секунда – $0.22 на месец. Най-високите цени пък се наблюдават в Турция, където 1Mbps върви по $81.13. В САЩ най-евтината широколентова връзка за един мегабит/секунда е $3.18, а във Великобритания е малко по-скъпа – $3.62.

За сравнение, в България, която не е член на ОИСР, 2Mbps ADSL от БТК за домашни потребители струва месечно около 22 долара (по курса BGN/USD към 16 юли) при двугодишен договор. Телекомът стартира в началото на седмицата 8Mbps услуга, която бизнесът може да ползва при определени условия за 34 долара на месец, според официалната информация от БТК.

Потребителите на оптичните мрежи в Япония могат с една и съща скорост да качват и свалят материали от интернет, което е невъзможно с ADSL технологията (широколентова връзка през телефонна линия) и повечето кабелни връзки. В Швеция, Корея и Финландия също се предлагат 100Mbps мрежови връзки, като и четирите страни са преминали на оптични мрежи.

Интернет много бързо става основна среда за доставка на услуги както на фиксирани, така и на безжични мрежи, отчита новият доклад на ОИСР. Цените на DSL връзките в 30-те страни са паднали с 19%, а скоростта се е увеличила с 29% от октомври 2005 до октомври 2006 година.

При цените и скоростта на кабелните връзки се наблюдават същите тенденции. Най-евтиният месечен абонамент с неограничен достъп до интернет е в Швеция, където 256Kbps връзка струва $10.79. Страната с най-скъп достъп до Мрежата е Мексико, където 1Mbps струва $52.36.

В доклада не са разгледани сделките с пакет, като например безплатен интернет достъп при сключване на договор за телевизия, които придобиват доста сериозно значение на пазара.

В много страни скоростта на интернет връзката се е вдигнала през последните няколко години. Това се дължи на доставчиците, които използват съществуващите телефонни линии и вече работят върху ADSL2+. Новата технология удвоява честотата на обикновената ADSL връзка, като по този начин удвоява и количеството информация, което може да бъде пратено към даден потребител.

Максималната теоретична скорост на ADSL+ е 24Mbps, което все още е много по-бавно от оптичните мрежи. Първата страна от Западна Европа, която използва новата технология, е Франция, където ADSL+ се прилага от няколко години.

В телекомуникационната индустрия се наблюдава преход от плащане за глас към плащане за данни, установява анализът на ОИСР. Този преход вече се отразява на основния бизнес на операторите. Гласът все още продължава да генерира основния приход за телекомуникационните компании, възлизащ на над 1 трилион долара през 2005 година на пазарите в ОИСР. Новите технологии като VoIP (глас по IP) оказват силен натиск върху цените на гласовите услуги, като се очаква тази тенденция да продължи.

Коментар