ФБР щяло да подчини компаниите за сигурност

Едно скорошно решение на федералния съд на САЩ повдигна въпроса дали антивирусните компании могат умишлено да не забелязват шпионския софтуер, инсталиран от полиицята в компютрите на потребителите. Агенти на ФБР бяха поставили подобен софтуер на компютъра на заподозрян в производство на наркотика „Екстази”, в опит да преодолеят криптирането.

Нито една от големите антивирусни компании, анкетирани от CNET News, не признава за каквото и да е неофициално сътрудничество с правителствените агенции. Някои компании обаче са заявили, че няма да предупредят клиентите си за наличие на шпионски софтуер, ако им бъде наредено от съда да запазят мълчание.

По-голямата част от антивирусните фирми твърдят, че никога не са получавали подобно нареждане от съда. Само Microsoft и McAfee са отказали категорично да отговорят на този въпрос.

Темата не е нова. След последния случай, когато федерални агенти са използвали шпионски софтуер, някои от компаниите, според слуховете, доброволно са се съгласили да си затворят очите за наличието му в потребителските компютри.

Още през 2001 година доклад на Асошиейтед Прес разкри, че от McAfee са се свързали с ФБР, за да се подсигурят, че техният софтуер няма неволно да засече шпионските програми на федералната агенция. Впоследствие от компанията за сигурност обявиха доклада за неверен.

По-късно през същата година от ФБР потвърдиха, че създават софтуер, който позволява на агентите да инсталират шпионска програма от разстояние, чрез вирус, без да се налага да осъществяват физически контакт с дадения компютър.

Наскоро BBC даде гласност на слухове, че британското правителство е разговаряло с Microsoft по подобни въпроси. От софтуерния гигант обаче заявиха, че няма в никакъв случай да създават задни вратички в криптиращите функции на Windows Vista.

Но дори и ако все още ФБР или някоя друга федерална агенция не са принудили компаниите да им сътрудничат по такива въпроси, то според експертите по сигурността е само въпрос на време да бъде издадено подобно съдебно нареждане. Остава неясно обаче дали, според настоящия закон, полицията има право на такива действия.

Коментар