Патенти на Microsoft загатват бъдещето на Windows

  
В две свои молби за патент, подадени този месец, Microsoft загатва бъдещите характеристики на Windows, вкл. вмъкване на контекстна реклама и нова странична лента за задачи.

Първата молба, с дата 5 юли, касае рекламен софтуер, който използва приложенията и информацията в потребителския компютър, за да достави контекстна реклама, като интернет въобще не се използва, според публикация в informationweek.com. В молбата се казва, че уеб базираните реклами са ограничени до взаимодействието на потребителя с уеб страницата или до приложението за търсене.

Рекламният софтуер на Microsoft, който може да е част от операционната система, самостоятелно приложение или характеристика на такова, ще използва като контекст информация, събирана от документи, музика, съобщения за компютърния статус и имейли. Като недостатък обаче може да се приеме фактът, че софтуерът ще събира информация от всеки файл, намиращ се на хард диска на потребителя, което повдига въпросите за сигурността и нарушаване на личните данни.

Втората патентна молба на Microsoft е била подадена на 13 юли от името на екип, съставен най-вече от членове на групата Microsoft Research. Методът се фокусира върху потребителския интерфейс и може да се третира като подобрение на проекта GroupBar, който поставя таскбар икони в различни групи.

Патентната молба описва технология, наречена “clipping lists”. Тя предвижда създаване на странична лента (sidebar), която представлява таскбар с по-подробна информация за известен брой приложения. Вместо, например, да се показва само икона и надпис Mozilla Firefox в таскбара, както е в момента, “clipping lists” ще представя детайлна информация за това какви табове биха могли да се отворят в браузъра и всякакви сигнали за тревога, които Firefox праща на компютъра – кога един файл вече е свален или кога е възможно да се осъвремени някое приложение.

Обектите, поставени в страничната лента, ще могат да променят и цвета си в зависимост от състоянието, в което се намират. Малък недостатък на технологията е, че приложенията няма да се появяват автоматично в страничната лента, а потребителят ще трябва да ги минимизира или избере по някакъв начин, за да се появят там.

по темата: „Патенти на Microsoft загатват бъдещето на Windows”

добавете коментар...

  1. Marilin

    Бай Бил пак се опитва да прокара тапите си идеи, ама за съжаление той не пасе трева и ще го направи, освен ако това не е някакъв рекламен трик. Времето ще покаже.

  2. Cthulhu

    Браво бе! Вграден adware в Windows. Евала! Тия от Редмънд съвсем изперкаха.

Коментар