Над 20 милиона нови сайта за половин година

Броят на уеб сайтовете се е увеличил с 20,4 милиона през първите шест месеца на настоящата година, по данни на компанията за анализи Netcraft. Като цяло, в интернет сега има 125,63 милиона сайта. През последния месец са се появили нови 3,62 милиона сайта, твърдят анализаторите.

32,8% от всички сайтове се хостват на сървъри от Microsoft. За полугодието, броят на сайтовете под управление на Microsoft IIS е нараснал с 2,4 милиона. Така, общото число на уеб сайтовете, работещи с MS сървъри, надвишава 40 милиона.

През последния месец са пуснати 556 хиляди сайта на сървъри Apache. Към момента под управлението на Apache са около 52.7% от всички сайтове, но като се отчетат неработещите, процентът пада под 50, което е със 14,5% повече от дела на Microsoft ISS. Една година по-рано обаче, разликата между двете платформи беше над 33%, отбелязват анализаторите.
Google се отчита с 592 хиляди нови сайта и държи в момента 4.35% дял от пазара. Tiscali пък е най-надеждната хостинг компания за юни 2007, следвана от DataPipe и EasyNet, твърди анализът на Netcraft.

Коментар