Мобилният екип на Trends of Tomorrow среща ученици в Русе

Trends_of_TomorrowОбразователна програма на Samsung Electronics – Trends of Tomorrow помага на ученици в Русе за избор на професия и успешно начало на кариерата. Младежите от 9., 10. и 11. клас на ПГ по туризъм „Ив. Павлов”, ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова”, Английска гимназия Русе и ПГИД „Елиас Канети” в града се включиха в презентация на програмата. По време на урока те научиха какви са тенденциите в пазара на труда, кои са професиите на бъдещето и уменията, които ще търсят работодателите. За един учебен час, тийнейджърите бяха информирани от специалисти на Samsung и JobTiger как да създадат идеално CV, защо е толкова важно и къде да търсят работа.

Програмата Trends of Tomorrow се провежда в България за трета поредна година. През 2013 цели да подпомогне младежите в България. За да постигне това, освен срещите между ученици и кариерни специалисти, Trends of Tomorrow предоставя и лесен начин тийнейджърите да направят своето първо CV. С Facebook приложение на страницата www.facebook.com/SamsungTrendsBG всеки може да създаде автобиография за 5 минути. Форматът на CV е съобразен със световните стандарти и улеснява учениците. Освен това е цветен, интересен и с упътване за попълване. Във втората част на програмата на Facebook страницата младежите ще имат възможност да допълнят своите умения и компетенции. Те ще могат да участват в приложение за спечелване на ECDL сертификат – Европейски сертификат за компютърни умения.

„Целим да подпомогнем младите хора, защото вярваме, че те са бъдещето. Като иновативна компания, Samsung Electronics инвестира в тяхното образование. Така утре тези хора  ще бъдат в крак с тенденциите пазара на труда и ще имат необходимите дигитални умения, които се изискват от тях”, каза Кристина Щерева ПР мениджър на Samsung Electronics България. А Павел Хаджиев – мениджър подбори на JobTiger добави: „Инициативата е много полезна, защото по този начин даваме възможност на много млади хора да са информирани, при това много по-рано от обичайното. Това ще даде резултати не само за учениците, но и за пазара на труда”.

По време на урока младежите имаха възможност да се срещнат с една успешна история. Тази на  Никола Димов и Юлия Маркова – участници в Trends of Tomorrow 2012. Те спечелиха второ място в програмата през миналата година. Тогава отборът беше отличен за проекта „Нашата блестяща идея, която промени IT и инженерните науки”. Наградата им донесе 3 000 евро за целия отбор. Средствата младежите инвестираха в обучения, които им помогнаха да стигнат и до НАСА. Никола и Юлия са сред участниците в проекта „Антигона”, който взе първо място на Международния конкурс за ученици за проектиране на космически селища. Младежите се състезаваха с още 1500 участници. Благодарение на победата и първото място учениците посетиха младежката сесия на International Space Development Conference на НАСА в Сан Диего, САЩ през месец май. Никола Димов и неговата съотборничка Юлия Маркова заминаха с подкрепата на Samsung Electronics.